Starkt stöd för Norrbotniabanan

Stödet är starkt för byggandet av Norrbotniabanan i hela landet. Det visar en opinionsundersökning som genomförts under våren.

Här är de möjliga korridorerna för Norrbotniabanans intåg till Luleå. Ett västligt och tre östliga huvudalternativ.

Här är de möjliga korridorerna för Norrbotniabanans intåg till Luleå. Ett västligt och tre östliga huvudalternativ.

Foto: extern

Norrbotten2014-08-05 17:12

Totalt har drygt 500 riksdagskandidater fått svara på frågan om hur de ställer sig till Norrbotniabanan. Av dessa har 60 procent svarat att de ställer vill ge klartecken för bygget av Norrbotniabanan. Bland allmänheten är siffran än högre, 72 procent vill ge klartecken till bygget. Det visar en opinionsundersökning som företaget Westander gjort på uppdrag av Norrbotniabanegruppen.

Elisabeth Sinclair är projektledare på Norrbotniabanegruppen och har tidigare jobbat med Botniabanan. Hon konstaterar att stödet visar att deras arbete varit framgångsrikt.

– Vi har jobbat väldigt länge med Norrbotniabanan och när arbetet startade fick vi motstånd och möttes av åsikten att man måste lägga pengarna där människorna finns. Så från att bara ha pratat om järnvägen så börjar vi istället och prata om vad som händer i Norrbotten och varför transporterna är så viktiga, när vi sedan berättar att infrastrukturen behövs möts vi av betydligt större förståelse. Framför allt är Norrbotniabanan viktig för transporterna. Bland annat är stödet stort i Göteborg, som en stad med Sveriges största hamn har de större förståelse för att godset måste komma fram.

Och nu är det bråttom att få in en EU-ansökan i tid. EU släpper inom kort merparten av de pengar som är avsatta för infrastruktur under budgetperioden 2020, och där är det viktigt att vara med.

– Vi har tre gånger tidigare skrivit ansökningar för en kortare sträcka, men eftersom regeringen hittills inte ställt sig bakom den så får vi inte söka pengar från EU. Det är väldigt bekymmersamt. Vi hoppas därför mycket på den nya regering som tillträder efter valet och att de förstår varför det är så viktigt att de ställer sig bakom ansökan, säger hon.

Även om stödet är stort så fortsätter Norrbotniabanegruppen sitt arbete med att bearbeta de som fortfarande är tveksamma.

– Att man har 10-15 procent nejsägare får man räkna med, vi hoppas istället på att kunna nå de tveksamma eftersom att de är påverkansbara , säger Elisabeth Sinclair.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om