Fjällrävsstammen har redan stärkts något i Jämtlandsfjällen efter gemensamma insatser mellan Sverige och Norge. Men nu väntar ett krafttag för stammen i Nordkalotten. Länsstyrelsen i Norrbotten har beviljats tolv miljoner i EU-medel för projektet "Arctic Fox together". Projektet är, som namnet antyder, en internationell satsning. Svenska, norska och finska instanser ska nu samarbeta eftersom fjällräven rör sig över gränserna.
– Vi är glada för det här samarbetet. Vi har jobbat en del med fjällräven tidigare, men vi har saknat en stark dialog på Nordkalotten, säger Linda Johansson på länsstyrelsens naturskyddsenhet.
Den starkt hotade fjällrävsstammen fick rejält med stryk i början av 1900-talet. Intensiv jakt och utläggning av gift för att döda varg och järv tros ha satt sina spår. Ett annat bakslag för stammen kom mellan 40- och 60-talet då lämmelåren uteblev. Fjällräven är extremt beroende av återkommande goda lämmelår vart fjärde år för att kullarna ska överleva.
– En fjällräv har runt fem till åtta år i medellivslängd. Så för varje kull gäller det att hålla liv i dem till nästa lämmelår, säger Linda Johansson.
Samtidigt verkar rödräven tagit mer plats i fjällen.
– De konkurrerar på flera sätt. Dels kan de döda fjällräv och konkurera om mat och ta över lyor.
Länsstyrelsen övervägde att införa skottpengar på rödräv. Men de landade istället i att avlönad personal ska göra jobbet för att kunna styra var jakten utförs. Rödrävsjakten ska dessutom synkroniseras i en tät dialog Norge så att avskjutningen sker på båda sidor om gränsen i samma område. Dessutom ska fjällrävarna stödmatas med utfodringar.
Turismen i fjällen – med vandring, lösa hundar, skotertrafik och jakt – ökar också störningarna på stammen.
– Den typen av störningar där man går för nära. De är söta tyvärr och man går för nära lyor. Det har florerat en del bilder och videofilmer på nätet där man lockar till sig fjällrävsvalpar. Men som det är med alla djur så måste de få vara i fred i sina lyor.
Inavel kan utgöra ett hot för de sköra och utspridda poulationerna i Norrbotten. Det kan därför bli aktuellt att flytta på genetiskt värdefulla fjällrävar över gränserna. Den norska stammen är beroende av en stark population i Norrbotten. Norrmännen vill därför placera ut fjällrävar från deras egna avelsanläggningar.
– En högst aktuell fråga. Men där har Naturvårdsverket sagt att vi ska avvakta. I det här projektet ska vi först öka kunskapen om genetiken genom att samla in spillning. Det är inte bara att plantera ut dem, utan det är många etiska frågor som måste lösas.
Länsstyrelsen i Norrbotten är projektägare och arbetet kommer att samordnas med Stockholms universitet, Norska institutet för naturförvaltning (NINA) och finska Forsstyrelsen.