Region Norrbotten måste effektivisera i alla verksamheter och nu sker stora genomlysningar inför stålbadet, som totalt ska motsvara 700 miljoner kronor fram till 2022.
Och sopkvasten kommer gå även i de högsta chefsleden.
– Vi var tydliga redan från början med att omställningen även involverar cheferna och deras ansvarsområden, säger regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson.
Hon syftar inte minst på direktörerna och divisionscheferna i strategiska nivåer närmast under henne själv.
– I dag har regiondirektören 17 chefer direktrapporterande till sig. Det känns inte rimligt.
Därför vill Nordmark Nilsson strama upp chefstrukturen ordentligt.
– Särskilt på stabssidan har det varit "upphackat" i alltför många små ansvarsområden. Det finns stor förbättringspotential i att slå samman verksamhetsområden, med färre chefer som får ta större ansvar.
Ni sparar också många miljoner på detta?
– Så kan det bli. Men först och främst måste vi göra en enklare chefsorganisation, som både vi och medborgarna kan förstå bättre.
Ett tiotal toppchefer och direktörer har redan slutat eller är på väg bort (se separat artikel).
Det normala vid nya chefstillsättningar är treåriga förordnanden, men nu går personer i stället in i kortare tillförordnanden.
Redan i dag har exempelvis IT/MT-direktör Anders Nordin fått tillförordnat ansvar för länsteknik, även tagit över tjänstlediga utvecklingsdirektör Lisbeth Löpare-Johanssons uppgifter, liksom folkhälsocentrum, där Annika Nordstrand tidigare var chef.
– Logiskt att Anders Nordin som digitaliseringsansvarig får de andra ansvarsområdena också, säger regiondirektören.
Nordmark Nilsson oroas inte över att stabiliteten i organisationen inför stålbadet påverkas, när cheferna bara är tillförordnade, kortsiktiga lösningar.
– Vi plockar in våra chefer internt, eftersom vi har anställningsstopp. Men visst, kontinuiteten och specialkunskaperna som vissa tidigare chefer har haft, kan vara svårt att ersätta. Därför blir det "hack" i verksamheten ibland.
HR-direktör Karin Larsson:
– Vi är tydliga med chefuppdraget för de som går in som tillförordnade, och det ska vara tydligt även för medarbetarna. De ska inte vara osäkra kring vem som styr verksamheterna. Viktigt att vi inom ledningsgruppen säkerställer detta.
Att kalla det för "chefsflykt" håller de inte med om.
– En del går i pension, andra tar nya steg i karriären. Inget mer dramatiskt än så, säger Karin Larsson.
Samtidigt nås vi av uppgifter att Anna-Stina Nordmark Nilsson redan inför omställningen ska uppmanat de som inte vill vara med på förändringen att söka sig till andra uppgifter.
– Nej nej, jag uppmanar inte folk att sluta, bortsett från om jag ser att det absolut inte fungerar.
Tanken är att de pågående genomlysningarna resulterar i en ny, mer slimmad chefsstruktur innan sommaren.
– I alla fall gällande de chefer som är direkt underställda mig. Därefter får divisionscheferna fortsätta sina genomlysningar, där även konsulterna gör sitt jobb, vilket innebär att cheferna blir färre där också.
Enligt vad Norr Media erfar ska också ett tiotal verksamhetschefer inom vårddivisionerna vara på väg bort från organisationen, men HR-direktören har inga närmare detaljer kring det i dag.
– Chefer slutar alltid. Den rörligheten finns, oavsett omställningen som vi genomgår nu.
Inte så att chefer självmant väljer att sluta just på grund av den stora omställningen?
– Några sådana signaler har jag inte fått, inte när det gäller direktörerna eller divisionscheferna, säger HR-direktören Karin Larsson.