Sedan en stor reform 2019 har alla unga upp till 23 år haft tillgång till gratis tandvård men från och med 2025 sänker regeringen åldersgränsen, så att fri tandvård gäller upp till och med det år man fyller 19 år.
Bakgrunden är bland annat den skriande bristen på tandläkare och tandsköterskor som i sin tur skapar stor kapacitetsbrist i tandvården.
– Den generella approachen att man ska ha fullständig, gratis tandvård upp till man är 23 år tränger undan tandvård för personer med sämre munhälsa, säger socialminister Jacob Forssmed.
Men Samuel Pettersson och SSU Norrbotten är mycket kritiska.
– Ännu ett direkt slag mot många unga som visar att regeringen inte satsar alls på oss.
SSU-ordföranden, som själv pluggar på LTU, har pratat med många studenter som upplever oro över hur de ska ha råd med hyror, mat och nu även tandvård i kommande år.
– När man kommer direkt från gymnasiet har man ofta inte börjat arbeta, och då är notor uppåt 10 000 kronor för att reparera en tand väldigt tuffa. Det blir en klassfråga också. Rika föräldrar kan betala för tandvård men alla har inte de ekonomiska resurserna.
Samuel Pettersson menar att ålderssänkningen för gratis tandvård blir direkt kontraproduktiv.
– Har man bra tänder i unga år, förebyggs munhälsan senare i livet men nu kommer många inte ha råd att söka upp tandvården. I stället riskerar vi sämre munhälsa, vilket leder till ökade kostnader när vi måste ”lappa och laga” tänderna när vi blir äldre.
Förändringen av tandvårdslagen motiveras av att Folktandvården med nuvarande regelverk inte hinner med den allt sämre munhälsan hos andra prioriterade patientgrupper, inte minst äldre över 80 år, men SSU:s tycker att det är fel att ställa åldersgrupper mot varandra.
– Det känns felprioriterat. Tvärtom borde hela tandvården vara en del av sjukförsäkringen men huvudproblemet i dag är snarare att tandvården har för små resurser.
År inte huvudproblemet att det finns för få tandläkare och tandsköterskor?
– Ja, på lång sikt handlar det om att tillföra mer resurser till folktandvården och förbättra arbetsvillkoren. Men den här reformen ska ju spara in cirka 450 miljoner kronor, samtidigt som regeringen sänker skatterna för 15 miljarder kronor för de som har allra mest, säger Samuel Pettersson, SSU.