Sparprofilen: Så påverkas du av den svaga kronan

Så påverkar den svaga kronan din semester. "Norrbottningarna får räkna med att trängas finnar och norrmän på stränderna", säger Avanzas sparprofil Nicklas Andersson.

Sparprofilen Nicklas Andersson tror att det svaga kronan lockar extra mycket norrmän och finnar till länet.

Sparprofilen Nicklas Andersson tror att det svaga kronan lockar extra mycket norrmän och finnar till länet.

Foto: Petra Älvstrand/TT

Norrbotten2019-08-07 05:00

Den svenska kronan har tappat näst mest i värde mot dollarn i år bland alla OECD-länder. Den svaga kronan har gjort det dyrt att semestra utomlands. De dyra resorna har gjort att många svenskar väljer "Svemester", en semester hemma i Sverige. Men det är inte bara svenskar som väljer Sverige enligt Nicklas Andersson.

– Det blir ännu billigare för norrmän och finnar att semestra och shoppa i Sverige. Norrbottningarna som väljer en Hemester får räkna med att trängas finnar och norrmän på stränderna, säger sparprofilen Nicklas Andersson.

Alla varor som importeras till Sverige och prissätts i utländsk valuta blir dyrare på grund av den svaga kronan. Det spelar ingen roll om det är bananer vid fruktdisken eller om det är något du själv beställer från Amazon i Tyskland. Du behöver betala fler kronor för varje euro. Men det finns en industri som påverkas positivt av den svaga kronan säger sparprofilen.

– Ekoturismen som är stark i Norrbotten är populär bland utlänningarna som kommer hit på semester. Den svaga kronan gör förmodligen att fler utlänningar finner Norrbotten ännu mer intressant, säger Nicklas Andersson.

För den som inte vill trängas med norrmän hemma i Sverige, finns det andra alternativ där den svenska kronan klarar sig relativt bra.

– Asien är alltid ett alternativ. Vill man stanna i Europa, finns det en rik flora av weekendsalternativ. Euron har stärkts fem procent mot kronan i år. Den prislappen är ändå överkomlig, säger Nicklas Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!