Spara på kulturen – rätt eller fel väg att gå?

Satsas det för mycket på kulturen i regionen? Eller är det tvärtom? "Om Sjukvårdspartiet får makten i regionen kan kulturlivet i länet drabbas hårt", säger Anders Öberg (S).

Annika Eriksson, Miljöpartiet.

Annika Eriksson, Miljöpartiet.

Foto: Linnea Bergenudd

Norrbotten2018-08-27 05:00

Enligt regionrådet vill Sjukvårdspartiet utreda en nedskärning på 20 procent – motsvarande 54 miljoner kronor – för budgeten gällande kultur, regional utveckling och kollektivtrafik (totalt 270 miljoner kronor).

– Det skulle få förödande konsekvenser framför allt för det fria kulturlivet, folkbildningen, funktionsrätts- och idrottsrörelsen, säger Öberg.

Kenneth Backgård menar att Sjukvårdspartiet, som enda parti, vill ha en konsekvensanalys av vad den 20-procentiga nedskärningen skulle innebära.

– Det betyder inte att man skär ned 20 procent på allting. Tvärtom kanske det bara blir tio procent som berör kulturen, medan det kan sparas in mer på kollektivtrafiken. Konsekvensanalysen får visa vad som blir bäst. Den kanske rentav landar i att det inte går att göra besparingarna? säger Backgård.

Om anslagen till kulturen skärs ned får det konsekvenser även på den del av kakan som kommer från staten.

För sedan den 2 oktober 2017 tillämpar Kulturrådet principen att om huvudmannen insats ökar från föregående års nivå räknas det statliga bidraget upp med pris- och löneomräkning. Om insats ligger på samma nivå förblir bidraget oförändrat och en sänkning leder till att statens bidrag dras ned med motsvarande andel.

Norrbottens museum är en av institutionerna som får verksamhetsbidrag.

– Det är svårt att spekulera i vad eventuellt sparkrav skulle innebära. Får vi ett konkret uppdrag så tar vi oss an det, säger Margaretha Lindh, chef Norrbottens museum.

Hon påpekar också att museet har ett stort uppdrag och ska täcka hela länet. Att man dessutom har att betala för lokaler och personal.

Lindh konstaterar att museiverksamheten är lagstadgad (museilagen) sedan i fjol, och att det finns otroligt mycket mer att göra på området i Norrbotten – samlingar, kulturarvet, utställningar, kunskapsuppbyggnad med mera.

– Kulturen är så viktig för allt vi ska göra, säger hon och nämner betydelsen av att få känna/klämma och titta på konst, uppleva dans och teater...

Förutom verksamhetsbidrag finns projektmedel. 2017 beviljades 191 projekt i länet stöd, totalt handlade det om 9,3 miljoner kronor. 37 procent av dem som beviljades hade barn/ungdomar som målgrupp.

Exiled Dance Crew (EDC) jobbar för att sprida dans genom shower, föreställningar och workshops.

Föreningen, med basen i Luleå, har fått del av dessa medel. I sommar har deras dansbuss turnerat i delar av länet.

– Vi har varit till Älvsbyn, Arjeplog, Arvidsjaur och Haparanda. Den 24 ska vi till Gällivare, säger Juoni Vesa som undervisar i breaking och administratör i föreningen.

Vad skulle hända om det blev mindre pengar till kulturen i regionen?

– Det skulle bli väldigt tufft att ge länet det där lilla extra. Vi skulle nog få köra på hemmaplan och ge Luleå den typ av kultur som vi levererar, säger Vesa och konstaterar att ingen enskild kommun skulle ha råd att köpa in det som dansbussar erbjuder.

Han berättar att trippen till Arjeplog tog en över nio timmar och då är inte förberedelsetiden medräknad.

– Det handlar om sex personer. Vi gör gärna upp uppoffringen och åker dit och sprider kultur, men vi kan inte göra det gratis. Peta inte på kulturen – det behövs i stället mer pengar!

Ekonomiskt stöd är ett måste även för Tornedalsteatern, med säte i Pajala.

– Mindre pengar gör att man kan leverera mindre verksamhet, säger teaterchefen Erling Fredriksson.

Han tror inte att det är rätt recept att göra besparingar inom kulturen.

– Det är väl investerade pengar, säger han väl medveten om att man hela tiden måste väga kostnader mot varandra.

Han ser satsningar på kreativa näringar som signalpolitik.

– Ett rikt kulturliv är bra för befolkningen. Kreativa människor dras till län där man värderar kultur, säger Fredriksson.

Han tycker också det är fel att ställa vård mot kultur – då bara tre procent av regionens budget går till kulturen.

Region Norrbotten är huvudman för en rad kulturinstitutioner i Norrbotten; Norrbottensmusiken, Norrbottens museum, Regionbibliotek Norrbotten och den kulturfrämjande verksamheten; danskonsulent, hemslöjdskonsulent, konstkonsulent, Resurscentrum för konst, och Resurscentrum för litteratur.

Dessutom samfinansierar Region Norrbotten tillsammans med kommuner ett antal kulturinstutitioner; Norrbottensteatern, Havremagasinet, Konstmuseet i Norr, Dans i Nord, Filmpool Nord och BD Pop.

Totala antalet medarbetare i de regionala verksamheterna (Norrbottens museum, Norrbottensmusiken, Regionbiblioteket, Kulturfrämjande verksamhet och Resurscentra samt kansli) är cirka 110.

Syftet med bidraget är att ge länsövergripande organisationer med kontinuerlig verksamhet i Norrbotten ett bidrag som del av ordinarie verksamhet.

2016 gick 41 procent av regionens kulturpott till verksamhetsbidrag och projektstöd. Verksamhetsbidrag ges även till pensionärs- och andra organisationer som kompletterar hälso- och sjukvården. Även organisationen inom folkbildningen får del av pengarna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om