Sömnforskaren: "Kvinnor upplever sämre sömn än män"

Uppemot en fjärdedel av alla svenskar uppger att de sover dåligt. Sömnforskare Maria Nordin tycker att man inte ska vänta för länge med att söka hjälp.

Att ha dålig sömn i perioder är ingen fara, däremot ska man söka hjälp om man har problem under en lång tid, menar sömnforskare Maria Nordin.

Att ha dålig sömn i perioder är ingen fara, däremot ska man söka hjälp om man har problem under en lång tid, menar sömnforskare Maria Nordin.

Foto: Montage

Norrbotten2022-05-22 17:48

Oro och stress är de absolut vanligaste orsakerna till sömnbesvär. Det menar Maria Nordin, docent i psykologi och lektor vid institutionen för psykologi vid Umeå universitet som forskar i ämnet och tillsammans med psykologstudenter håller sömnskola för personer med sömnproblem.

– När folk själva får rapportera in hur de sover så ser vi att kvinnor skattar att de sover sämre än män och att de vill sova mer, alltså längre tid generellt. De vill gärna ha åtta timmars sömn, medan männen nöjer sig med sju. Orsaken till det är omdebatterat men det finns spännande studier som visar att när man tar in båda könen på labb och övervakar deras sömn, så sover de lika bra. Skillnaden är att kvinnor inte tycks uppleva det utan tycks vilja ha mer och bättre kvalitet på sömnen. Varför det är så vet man inte riktigt men det kan vara biologiskt, eller så kan det även vara så att kvinnor tar större ansvar för många saker livet, i hemmet, med barn och i sitt arbete vilket påverkar.

Ökar sömnproblemen i någon speciell ålder?

– Ja, exempelvis upplever unga kvinnor med psykisk ohälsa en störd sömn. Även kvinnor i klimakteriet uppger att de sover sämre. Det kan dels bero på att hormoner som spökar och att kortisolet är lite högre så att man inte får så djup sömn, säger Maria Nordin.

Det finns en tydlig koppling till ljusa sommarnätter men även de mörkare årstiderna kan ställa till det. Enstaka sömnlösa nätter inte är dock inte något problem, menar Maria Nordin.

– Stress påverkar sömnen så mycket och det är inte någon fara att vakna upp på nätterna, det gör vi alla uppemot fem gånger per natt. Men om man har problem under lång tid ska man söka hjälp och inte ta sömntabletter annat än i nödfall en kortare tid. Det finns sömnterapeuter som kan hjälpa med kognitiv beteendeterapi.

Hur kan en sådan behandling se ut?

– En del i sömnbehandlingen kan exempelvis vara så kallad sömnrestriktion. Det innebär att man som patient får uppskatta hur mycket man sover på nätterna. Låt säga att man sover fem timmar och vill gå upp klockan sju på morgonen, så får man inte lägga sig förrän klockan två på natten. Inte förrän man ser att patienten har en bra sömn de timmarna får man förlänga tiden som man får sova och bygger på det sättet upp ett sömntryck. Det är en effektiv men väldigt tuff metod att göra själv, så man behöver stöd från en terapeut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!