Tropisk storm i Kalix
Det var inte vilka vindar som helst som svepte in över Kalixtrakten i augusti 1985. Uppe i bottenviken hade det bildats en så kallad "supercell". En mycket stor roterande åskstorm. Rotationen medför att de kalla nedåtvindarna inte bromsas upp av de varma uppåtvindarna. Stormen ger inte upphov till samma turbulens i form av kastbyar och tromber som mindre stormar, istället präglas den av kraftiga fallvindar i en och samma riktning. Vindarna agerar i en slags harmoni. Men det är en kaotisk harmoni för människorna.
– Det blev omfattande skador på elnätet och skogen, säger Sverker Hellström, meteorolog på SMHI.
140 000 skogskubikmeter blåstes ner endast i Kalix, sedan drev stormen vidare mot Övertorneå. Stormen väckte minnena av en annan ännu mer förödande höststorm två år tidigare. Då förstördes upp till 500 000 kubikmeter skog.
– Det är ovanligt med så stora stormar i norra Sverige. Det har att göra med den lägre medeltemperaturen. Det är ovanligt med åskstormar i fjällen och vanligare i södra Sverige, säger Hellström
Innebär det att stormarna blir värre när klimatet blir varmare?
– Det är svårt att göra så kategoriska uttalanden. Det man kan säga är att det kommer att bli fler dagar per år med förutsättningar för stormar, säger han.
Kalix märker även ut sig genom sitt vattenstånd. 1983 mäter man 177 centimeter över normalvärdet. Detta efter att en storm utanför Småland pressat Östersjön norrut. Vattnet utanför Kalix och Haparanda har inte haft någon annanstans att ta vägen än upp. Det är det högsta vattenståndet som uppmätts i Sverige sedan Gustav III var kung.
Sveriges blötaste vecka
En vanlig tankbil rymmer 25 000 liter vatten. En normalstor svensk tomt är mellan 70 och 120 kvadratmeter. Vad händer om du tömmer ut en sådan tank på gården och alla dina grannar gör samma sak, samtidigt, i hela ditt område? Sedan 1997 finns det ingen anledning att genomföra ett sådant experiment. Himlen gjorde det på Fagerheden utanför Piteå. Det blev en katastrof. 257 millimeter regn på två dygn är ett ohotat svenskt nederbördsrekord. Vägarna svämmades över och broarna spolades bort. Sjuka fick hämtas med helikopter och människor fick undsättas med båt från sina sommarstugor efter att älvbankerna blivit ögrupper. Och inte blev gräsmattorna grönare för det.
– Det är ju ett svenskt rekord så det är väldigt ovanligt med så stor nederbörd. Men orsakerna är samma som får alla sommarstormar, mycket varm och fuktig luft och att en varmfront möter en kall, säger Hellström.
Prislappen för vägverket landade på 30 miljoner i den tidens penningvärde skrev NSD.
Himlen anfaller
Rosviksgolfarnas glädje grusades snabbt. Det var inte hundratals golfentusiaster som flyttat till byn en helt vanlig torsdag i augusti 2008 utan en ovanligt våldsam hagelstorm som pepprade byn och bucklade motorhuvarna. Hagelkornen som var stora som femkronor slog bland annat sönder ett altantak och överröstade mullret från åskan. Människorna som befann sig utomhus fick ta betäckning inomhus. I Sjulsmark blåstes träd ner av samma oväder även fast det var nästan vindstilla i Rosvik.
Vit midsommar
Är du trött på att slå bort istapparna från midsommarstången och att ungarna gör snöänglar när de ska dansa små grodorna? Nej, så illa är det väl ändå inte. Då ska du fråga dem som firade i Kiruna 2014. Midsommardagen föregicks av en midvinternatt och på morgonen låg marken vit av snö.
Det händer, vi har ju nära från till ishavet och blåser det ner därifrån så blir det kallt, förklarar Hellström.
Skärgårdstwist
Paret Ronny och Brigitta Brun njöt av en varm eftermiddag på sin altan i stugan på Sandön. På några ögonblick förvandlas allt. Helt plötsligt slits taket lös av en kraftig vind och gardinerna kastas ut i vattnet.
– Jag hann inte tänka någonting. Det var bara huller och buller här ute, berättade Ronny Brun till Norrbotten Medias reporter.
Efter att fiskat upp gardinerna och fått taket på plats ser de ännu en tromb passera förbi vid Germandöfjärden.
Väderfenomenet är inte helt ovanligt utan kan uppstå under rätt väderförhållanden, även om vi mest förknippar dem med amerikanska katastroffilmer.
I Augusti 2014 lyckades faktiskt läsaren Anders Innala med det näst intill omöjliga och fånga stormvinden på film.