Under tisdagen samlades årets sommarjobbare på Gültzauudden i Luleå. Region Norrbotten har anställt totalt 39 tandvårdsstudenter i sommar, varav nio ska börja sin sista termin i höst. Målsättningen är att studenterna ska lära känna Norrbotten och se länets kliniker som potentiella framtida arbetsgivare.
– Vi har inga fasta tandläkare i Övertorneå, Överkalix eller Jokkmokk. Bristen är stor i Luleå också fastän att vi har anställt många, säger Maria Pettersson, Tandvårdschef Region Norrbotten.
Tandvårdsstudenter som har anknytning till Norrbotten kan söka stipendium där de bland annat garanteras sommarjobb inom Folktandvården. Det är dock inte bara norrbottningar som ska jobba i regionen i sommar.
– I år har vi representanter från alla tandläkarutbildningar i hela Sverige, säger Maria Petterson.
En av sommarjobbarna är Ellinor Jönsson, tandläkarstudent vid Malmö universitet, som färdats 17 timmar med bil till sitt sommarjobb i Piteå.
– Jag var nyfiken på att upptäcka norra Sverige, det kan låta konstigt men det här är exotiskt för mig, säger Ellinor Jönsson.
Hon förklarar att hon hört om sommarjobbet via skolan och att hon kan tänka sig att arbeta i Norrbotten efter studierna.
– Om man jämför med Skåne, som har ett överflöd av tandläkare, kan de nog erbjuda sämre arbetsvillkor än vad de kan göra här i Norrbotten, säger Ellinor Jönsson.
Felix Lahti och Johan Stoltz ska sommarjobba i sina hemorter Piteå och Boden under sommaren. De förklarar att deras anknytning till respektive städer är en stor anledning till valet av sommarjobb.
– Lugnet lockar, man vet vad man har i Norrbotten, säger Johan Stoltz.
De båda har märkt av tandläkarbristen, både i Norrbotten och resten av landet.
– Alla rycker och sliter i en, många arbetsgivare trycker på att de har bäst handledning, säger Felix Lahti.
Ella Alakulju och Ragheed Karakchi studerar båda vid Umeå universitet och ska jobba i sina hemorter Haparanda och Piteå i sommar. Hon förklarar att arbetsvillkor och lön är två nyckelfaktorer för att få studenter att stanna i Norrbotten.
– Ungdomar måste tyvärr lockas med pengar, säger Ella Alakulju.
De förklarar även att bristen på tandläkare leder till att enstaka tandläkare har fler uppgifter här, jämfört med högre bemannade regioner.
– Möjligheten att utvecklas kan finnas i Norrbotten, säger Ragheed Karakchi.