Det är en solförmörkelse som över Sverige blir partiell. Över Norrbotten kommer dock hela 88–92 procent av solskivan att täckas av månen.
Den totala solförkelsen inträffar mestadels ute till havs. Den inleds söder om Grönland och Island och avslutas i trakterna av Svalbard och Färöarna.
Senast vi hade en solförmörkelse över Sverige var 2011. Den var cirka 80-procentig. Ungefär där går gränsen för när solförmörkelsen är märkbar på så sätt att det blir en aning mörkare mitt på dagen. Den här gången lär det märkas klockan 11:05 – 11:10 på fredag förmiddag då solförmörkelsen är som störst över Norrbotten.
Från klockan 10 till strax efter klockan 12 pågår himlafenomenet. Nästa gång Sverige får en solförmörkelse av den här dimensionen blir om 24 år, år 2039.
När solen är som mest skymd ska solen synas endast som ett smalt leende på himlen. Men solljuset är fortfarande starkt och det är förenat med risker (se faktaruta) att titta rakt på solen utan hjälpmedel.
Vanliga solglasögon är inte tillräckligt skydd. För att skydda ögonen rekommenderas exempelvis svetsglasögon eller speciella förmörkelseglasögon. Klassikern "sotat glas", det vill säga en glasskiva som sotats över ett ljus eller annan öppen låga anses numera inte vara ett säkert skydd.
Allra säkrast är att projicera solen på en vit yta, med eller utan hjälp av en lins (kikare e d). Instruktioner finns på internet, exempelvis på www.popast.nu eller www.timeanddate.com