Solen blir en smiley

Se upp på fredag förmiddag – då väntar ett sällsynt himlafenomen. Men var rädd om ögonen, det är inte riskfritt.

SMILEY I SKYN. En simulering som visar hur månen skymmer solen sett från Luleå. Den rörliga simuleringen finns på webbadressen http://www.timeanddate.com/eclipse/in/sweden/lulea

SMILEY I SKYN. En simulering som visar hur månen skymmer solen sett från Luleå. Den rörliga simuleringen finns på webbadressen http://www.timeanddate.com/eclipse/in/sweden/lulea

Foto:

Norrbotten2015-03-19 13:46

Det är en solförmörkelse som över Sverige blir partiell. Över Norrbotten kommer dock hela 88–92 procent av solskivan att täckas av månen.

Den totala solförkelsen inträffar mestadels ute till havs. Den inleds söder om Grönland och Island och avslutas i trakterna av Svalbard och Färöarna.

Senast vi hade en solförmörkelse över Sverige var 2011. Den var cirka 80-procentig. Ungefär där går gränsen för när solförmörkelsen är märkbar på så sätt att det blir en aning mörkare mitt på dagen. Den här gången lär det märkas klockan 11:05 – 11:10 på fredag förmiddag då solförmörkelsen är som störst över Norrbotten.

Från klockan 10 till strax efter klockan 12 pågår himlafenomenet. Nästa gång Sverige får en solförmörkelse av den här dimensionen blir om 24 år, år 2039.

När solen är som mest skymd ska solen synas endast som ett smalt leende på himlen. Men solljuset är fortfarande starkt och det är förenat med risker (se faktaruta) att titta rakt på solen utan hjälpmedel.

Vanliga solglasögon är inte tillräckligt skydd. För att skydda ögonen rekommenderas exempelvis svetsglasögon eller speciella förmörkelseglasögon. Klassikern "sotat glas", det vill säga en glasskiva som sotats över ett ljus eller annan öppen låga anses numera inte vara ett säkert skydd.

Allra säkrast är att projicera solen på en vit yta, med eller utan hjälp av en lins (kikare e d). Instruktioner finns på internet, exempelvis på www.popast.nu eller www.timeanddate.com

Solförmörkelse

Solförmörkelse inträffar när månen passerar mellan jorden och solen så att månens skugga träffar jorden.

Ett mycket begränsat område får en total solförkelse då området träffas av de så kallade kärnskuggan.

Ett större område får partiell solförmörkelse av olika grad i halvskuggan av månen.

Totala solförmörkelser inträffar med ojämna mellanrum och på olika platser på jorden. Efter den nu aktuella inträffar de närmaste totala solförmörkelserna i mars 2016 bl a över Indonesien, i augusti 2017 över USA, i juli 2019 över Chile/Argentina.

Partiella solförmörkelser inträffar vid varje total solförförkelse, samt ytterligare 1–3 gånger per år.

Källa: Populär Astronomi

Risk för ögonskador

Även om bara en procent av solskivan är synlig kan man få bestående ögonskador på bara några få sekunder.

Ultraviolett strålning kan leda till brännskador på hornhinnan och skada näthinnan.

Synligt ljus från solen kan ödelägga celler i näthinnan.

Infraröd strålning från solen kan bränna de ljuskänsliga cellerna i näthinnan så att det uppstår blinda fläckar.

Risken för skador är särskilt stor för barn och unga.

Godkända skyddsglasögon släpper endast igenom runt 0,003 procent av solljuset till ögonen.

Källa: Illustrerad Vetenskap

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om