I slutet av maj kom länsstyrelsen med en rapport om hur covid-19 påverkat den sociala hållbarheten i Norrbotten efter en större enkät som kommunerna besvarat.
Länsstyrelsen jobbar nu med en liknande kartläggning där kommunerna ska besvara på frågor om social problematik och utsatthet under coronapandemin. Mats Burman, som jobbar på enheten för social hållbarhet, berättar att detta är första gången som sociala hållbarhetsfrågor lyfts på det här sättet i en kartläggning för länet.
– Ju mer ojämlik hälsa vi har och desto större blir skillnaderna i samhället. Tidigare kriser i samhället har ökat skillnaderna mellan olika grupper i samhället. Vi tycker det är viktigt att kommunerna blir medvetna att vissa grupper blir mer utsatta och att man ställer frågor kring hur Covid-19 påverkar mer utsatta grupper. Det kan vara att en kommun bygger in dessa frågor i sin struktur för krisledningen, säger han.
Mycket av länsstyrelsens roll är att kunna samordna, länka, skapa lärande mötesplatser för att exempelvis visa hur andra aktörer har agerat.
Burman vill gärna lyfta det förebyggande arbetet kring psykisk ohälsa som Region Norrbotten genomför i länet och Norrbottens Kommuners arbete ”Unga i Norrbotten kommer till tals", vilket är ett initiativ inom ramen för folkhälsostrategiarbetet.
– Så vår roll kan vara att visa något som en annan aktör gjort. Vi ska nog fortsätta med det här, antingen som enhet eller om vi får det som ett regeringsuppdrag.