Så är läget för längdåkning i länet

Snömakarna vid kusten kämpar mot vädrets makter. Norrut i länet är möjligheterna till längdåkning desto bättre.

Filip Grahn kunde hålla igång snökanonerna på Ormberget i Luleå under måndagsdygnet.

Filip Grahn kunde hålla igång snökanonerna på Ormberget i Luleå under måndagsdygnet.

Foto: Björn Engström

Norrbotten2021-11-10 06:00

Efter veckor av mildväder mullrade snökanonerna på Ormberget i Luleå under måndagsdygnet.

– Vi kör med allt vi har, sa Filip Grahn, serviceman vid Kultur- och fritidsförvaltningen.

Inför säsongen har arsenalen förstärkts med tre nya ”lansar”. Det är snökanoner på hjul där snön sprutar ut i toppen av ett långt rör. De är lätta att flytta och snön går att styra mera precist, åtminstone om det inte blåser för mycket. De nya kanonerna har köpts för pengar från spåravgiften, som i år är 420 kronor för säsong eller 42 kronor för ett dagspass.

Det blev en kamp mot klockan då väderprognoserna åter hotade med plusgrader.

– Vi gör vad vi kan men det är ingen idé att lova något. Vad som helst kan hända och då står man där utan spår, sa Filip Grahn.

Mycket riktigt steg temperaturen under natten. Konstsnöspåret ska bli 2,5 kilometer och under tisdagen kunde i alla fall en 900 meter lång slinga öppnas, i snöblandat regn.

– Sedan har vi förberett för norra delen och även lite grand på södra, men den snön rör vi inte förrän vi har hela sträckan. Vi behöver kunna köra några dagar till för att öppna ytterligare, säger Andreas Fagervall, arbetsledare.

Är det många åkare som står i startläge?

– Det tror jag. Synd bara att det blev sånt här väder, säger Fagervall.

Jobb med att få skidspåren åkbara pågår på fler ställen. Vi har pejlat läget i några kommuner.

Boden:

Skidsäsongen fick en tidig start med snöfall i oktober och ett skejtspår kunde hållas igång några dagar, innan det regnade bort. 

Under måndagen kunde konstsnö tillverkas i Pagla, tills mildvädret slog till på nytt.

– Vi får hoppas på bra kyla framöver. Det tar väl en åtta-tio dygn så har vi i alla fall en trekilometersslinga, säger Roger Arespång, verksamhetschef vid kultur- och fritidsförvaltningen.

Gällivare:

Vid Hellnerstadion finns möjlighet till fin skidåkning, tack vare konstsnön. Den fem kilometer långa world cup-slingan är igång. Tidigare hölls även en slinga vid Harrträsk öppen, innan förra veckans blidväder med sex plusgrader satte stopp.

– Det är för lite snö på Harrträskdelen och där kan vi inte spruta konstsnö heller. Vi hoppas på 20–30 centimeter nysnö, då kan vi öppna alla våra spår, säger Lars-Ove Johansson vid parkförvaltningen i Gällivare.

Även vid golfbanan finns spår.

– Men blidan gjorde att vatten trycktes upp och sedan har det frusit på, så det är svårt att preparera, säger Johansson.

Förberedelser för tävlingspremiären den 19–21 november är i full gång vid Hellnerstadion.

– Då får vi hit de flesta svenska landslagsåkarna, plus en del utländska. Vi väntar att de börjar komma nästa vecka. Då ska vi ha allting tip top. Inför tävlingen hjälper Gellivare skidallians till väldigt mycket också, de ska ha en eloge, säger Lars Ove Johansson.

Trots förra veckans bakslag kan han konstatera att snöläget är bättre än samma tid i fjol.

– Vi tog spåren i bruk drygt en månad tidigare i år. Förra året var det barmark långt in i november. Men överlag tycker man väl att höstarna har blivit längre, säger han.

Kiruna:

Här finns just nu de bästa förutsättningarna för längdåkning i Norrbotten, kanske i hela landet.

Redan den 15 oktober kunde det första spåret dras upp vid Matojärvi. Sedan har naturen varit fortsatt generös mot skidåkarna och bjudit på snö. Förutom Matojärvis spårsystem är också spåren vid Lombolo igång.

Skidspår.se är en bra sajt för att kolla in status för skidspåren runt om i länet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!