Snö, regn och blåst på väg in

Väderprognosen för de kommande dygnen innehållerfå solglimtar. Snarare gör du nog bäst i att utrusta dig med paraply när du ska utanför dörren.

SNÖ PÅ VÄG. Nu är det slut med sol och värme för några dagar framöver, enligt SMHI:s prognoser kan både fjällen och inlandet få inslag av snö.

SNÖ PÅ VÄG. Nu är det slut med sol och värme för några dagar framöver, enligt SMHI:s prognoser kan både fjällen och inlandet få inslag av snö.

Foto: Simon Eliasson

NORRBOTTEN2016-06-06 17:37

Den nästan chockartade värmen som Norrbotten fått uppleva i slutet av maj är borta och enligt SMHI:s prognoser bjuder inte de närmaste dagarna på speciellt mycket sol eller värme. Tvärtom drar det ihop sig och blir molnigt och med lägre temperaturer.

På tisdagen är det molnen som dominerar över länet och det kan förekomma regnskurar. I fjällen blir det regn av och till den dagen, och det kan till och med bli inslag av snö. Det säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI till nsd.se.

Och så fortsätter det.

– På onsdag är det mulet väder och regn som kan få snöinslag under framförallt morgonen, och det är även över inlandet faktiskt. På onsdagen blir det blåsigt under dagen och väldigt blygsamma temperaturer mellan fem och tio grader över hela länet, säger Sandra Andersson.

Varför blir det så här?

– Det är ett lågtryck som kommer norrifrån och tar med sig kall luft som ligger norr om Skandinavien.

– Det håller i sig även under torsdagsdygnet. Det ligger regn kvar över kusten och Tornedalen och är fortsatt blåsigt, under fem grader dagtid. Den kallaste luften drar bort efter torsdag och under veckoslutet är det moln som dominerar men det går upp till 10-15 grader på flera håll, med lite lägre temperaturer i fjällen.

Blir det minusgrader nattetid?

– Det är ganska mycket moln så det är frågan om det blir så mycket minus nattetid, det kan vara framförallt i fjällen och kanske i inlandet. Men inget utbrett med minusgrader.

När blir det varmt igen?

– I slutet av den här prognosperioden som sträcker sig tio dagar framåt, i mitten av nästa vecka, antyder den att det kan komma in varmare luft igen. Men det är väldigt osäkert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om