Snart premiär för Norrbottensfilmen Gállok

Dokumentärfilmen Gállok har snart premiär i Luleå. Filmen handlar Tor Tuordas kamp mot gruvetablering i Kallak.

Hur många hål blir det? Frågar Tor Tuorda i filmen Gállok som snart har premiär i Luleå.

Hur många hål blir det? Frågar Tor Tuorda i filmen Gállok som snart har premiär i Luleå.

Foto: Petra Isaksson

Norrbotten2018-04-08 08:49

Ur de enorma protesterna mot en ny gruva i Kallak har filmen Gállok vuxit fram. Gállok är det samiska namnet på orten. Det var Tor, då Lundberg, som tog initiativet till filmen. Han har bytt namn till Tuorda, ett samiskt släktnamn, och ställer själv frågan i filmen vem som har rätt att kalla sig same.

– Man ska inte gå på den minan som svenska staten har hittat på att man bara är same om man håller på med renskötsel.

– Jag ville ta tillbaka namnet som en dekolonialisering.

Filmen, som är regisserad av Truls Andersen och producerad av Tell Aulin, handlar om Tor Tuordas egna kamp för att stoppa gruvetableringen och om motsättningen på orten då en del ortsbor framhåller att en gruva kan betyda mindre utflyttning och fler jobb.

Hur skulle du beskriva stämningen i Jokkmokk nu?

– Det började med att en överväldigande majoritet var för gruvan, och tyckte att det var skitbra. Men ju längre tiden har gått har folk skaffat sig kunskap och kommit till insikt. Det har strömmat in information genom sociala medier, musik och filmer. Och nu förstår många vidden av det hela, att man blir utnyttjad.

Pratar de olika sidorna med varandra?

– År 2013 (då diskussionen började reds anm.) gjorde man knappast det, folk som jag kände slutade hälsa på mig, säger han.

Tor Tuorda är inte emot de gruvor som redan finns i Norrbotten men att inga fler borde öppnas, anser han. Istället bör man satsa på återbruk av metaller.

– Efter inlandsbanan finns tiotals mil gammal räls som rostar. I samhället, under samhället, finns massor av metaller. Det finns också metall på soptipparna. Det kallas för urban mining att ta tillvara på denna resurs.

Han säger att problemet är större än de aktuella planerna på gruva i Kallak, som bara är en del av exploateringen av norra Sverige, och han lyfter skövling av urskog och utbyggnad av vindkraftverk i orörd natur som exempel.

Hur tror du att det blir med gruvan?

– Jag tror inte att det blir nu, men man vet aldrig om 50 eller 30 år. Det blir en kamp för andra människor att se till att malmkroppen får bevaras i backen.

Vad hoppas du att människor tar med sig som ser filmen?

– Att de får en hint om en större helhetssyn, finns en annan framtid. Utan gruvor klarar vi oss lika bra. Nya gruvor skadar jungfruligt land, skadar naturen och vattnet för en evinnerlig tid framöver. Det skapas avfall, som sandmagasin, som man skjuter på framtida släkten att hantera.

Filmen Gállok har premiär i Luleå den 25 april på Folkets bio.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!