Snart kan strandskyddet slopas

Från och med i dag, 1 september, kan länsstyrelsen i Norrbotten upphäva strandskyddet vid mindre sjöar och vattendrag. Eventuellt kan strandskyddet för vissa vattendrag helt försvinna.

LÄTTNAD. Nu blir det lättare att bygga nära stränder vid mindre sjöar och vattendrag. De nya reglerna träder i kraft idag, 1 september.

LÄTTNAD. Nu blir det lättare att bygga nära stränder vid mindre sjöar och vattendrag. De nya reglerna träder i kraft idag, 1 september.

Foto: magnus pehrsson

NORRBOTTEN2014-09-01 10:18

Nu går det att ansöka om upphävning av strandskyddet om man har tänkt att bygga vid sjöar som är mindre än en hektar och vattendrag mindre än två meter.
– Det är ett slags lättnadskrav som träder i kraft. Man behöver inte ange något särskilt skäl vid ansökan, säger Viktoria Gullback, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Norrbotten.
Länsstyrelsen kommer göra individuella bedömningar vid varje ansökan.
Kommer ni åka ut och kika på varje plats?
– Vi har inte kommit så långt ännu. Troligtvis kommer vi åka ut om det inte finns dokumenterade värden som vi känner till, är det några tveksamheter då måste vi ut, säger Viktoria Gullback.
Det finns ett avgränsningsbeslut för Norrbottens del sedan tidigare där vissa utpekade sjöar och vattendrag redan är undantagna från strandskyddet.

Förslaget är ett led i landsbygdsutvecklingen och för att få fart på byggandet. Och eventuellt kan strandskyddet för sjöar mindre än en hektar och vattendrag mindre än två meter komma att tas bort helt framöver. Naturvårdsverket utreder just nu om det vore möjligt.
– Vi ska ner på konferens på Naturvårdsverket nästa vecka och vi har opponerat oss emot det förslaget och det kommer vi framhålla vid konferensen. Den 1 november ska Naturvårdsverket redovisa sitt förslag för regeringen, så vi får se hur de tar ställning till det, säger Viktoria Gullback.
Länsstyrelsen i Norrbotten är starkt kritiska och menar att växt- och djurlivet kan ta stryk om man tar bort strandskyddet permanent.
– Släpper man på det för mycket så kanske vi förstör vår unika miljö här i Norrbotten. Strandskyddets syfte är att skydda djur- och växtliv och att underlätta för människor att ströva fritt. Stranskydden har många positiva effekter och har ett stort värde för många av ekosystemen. Flodpärlsmusslan, till exempel, finns oftast i små vattendrag. De kan komma att missgynnas. Därför tycker vi att det vore ganska drastiskt att ta bort strandskyddet, säger Viktoria Gullback.
– Det skulle kunna få förödande konsekvenser om ingen har kontroll. Det är ingen som vet hur de biologiska konsekvenserna blir för framtiden. Det gäller att ta hänsyn till kommande generationer och inte bara bygga hur som helst.

Länsstyrelsen i Norrbotten ser gärna att en strandskyddszon på 30 meter lämnas, om det blir så att man vill ta bort strandskyddet helt.
– Det skulle kunna gå att kompromissa det här med landsbygdsutveckling och ändå ta hänsyn till djur- och växtliv, säger Gullback.

Fakta/De nya reglerna

De nya reglerna börjar gälla 1 september, för samtliga länsstyrelser i Sverige. Länsstyrelserna kan upphäva strandskydden för mindre sjöar och vattendrag, i enskilda fall. De gäller de vattendrag som inte är redovisade på Norrbottenskartan skala 1:500 000. För Haparanda, Kalix, Luleå och Piteå kommuner är det de sjöar som inte är redovisade på översiktskartan i skalan 1:250 000, den så kallade röda kartan. Beträffande övriga kommuner så är det sjöar som inte är redovisade på Norrbottenskartan i skalan 1:500 000.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om