Den senaste rundan av snabbladdare som fått ekonomiskt stöd från Trafikverket ska stå klara om knappt en månad. Men när myndigheten, som fått nya laddmiljoner att dela ut, den 3 oktober gick ut med en ny utlysningsrunda visade det sig att några inte blir av.
Det gick inte att få fram ström till tre av tio planerade platser, enligt Anders Svonni på Kwatt. Han säger att det idag saknas elnätskapacitet i Abisko, Tärendö och Karesuando.
– Det känns så himla surt. Abisko är en sak, man har ju Tesla i Björkliden och Kwatt i "Gränsen" så det är inte hela världen. Men Karesuando är ju ett riktigt nav och det är tråkigt om det inte blir någonting på flera år för att det inte finns kraft, säger Anders Svonni.
De sju laddarna som blir klara står i Riksgränsen, Kiruna, Hakkas, Harads, Övre Soppero, Junosuando och Kaunisvaara. De två sistnämnda kopplas in på elnätet i mitten av oktober, enligt Svonni. Han tycker att laddaren i Riksgränsen är extra spännande, den ingår i ett pilotprojekt med Vattenfall där teknik för flexibel laddinfrastruktur testas för användning i områden där spänningsnivån i elnätet är tidvis begränsad.
Anders Svonni berättar att de utöver dessa laddare har satt upp en "semisnabb" 50-kilowattsladdare på Stora Coop i Kiruna. Nästa sommar är planen tolv nya laddstationer, däribland fem för tung trafik och vanliga elbilar i anslutning till Coop Norrbottens butiker i Boden, Kalix, Haparanda, Piteå och Älvsbyn. De ska finansieras med pengar från Energimyndigheten.
– Det är en total nödvändighet att bygga mer för det funkar inte länge till med infrastrukturen som finns, säger Anders Svonni.
Trafikverkets utredningsledare Hanna Eklöf berättar att de skärpt kraven så att snabbladdarna som beviljas framåt ska ha en effekt på minst 150 kilowatt. Nu måste man redan innan anbudet skickas in ha marktillstånd och kontakt med nätbolaget, eftersom elanslutningen visat sig kunna ta lång tid.
– Vi har kort ansökningsperiod nu och vi vill uppmana alla att förbereda sig, säger hon.
Hon ser en förbättring när det gäller vita fläckar längs vägarna, men mer behövs.
– Man kan säga att det gjort väldig skillnad. Men det här är en första geografisk täckning och det kommer behöva bli fler med tanke på hur många elbilar det kommer bli, säger Hanna Eklöf.