Redan 2013 misstänks brottsligheten ha börjat när en av provledarna skrev ut jägarbeviset till en person som ville börja jaga, men som inte ville göra jägarexamen. Sedan ska alltså 40 personer bara ha behövt betala för att få jägarbeviset.
Regelverket säger att man ska genomgå en jägarexamen med teoriprov bestående av 70 frågor och tre olika praktiska prov: Hagelgevärsprov, grundprov med kulgevär och högviltprov med kulgevär. Provledarna i Tornedalen misstänks ha tagit emot pengar för att skriva under att personerna hade deltagit i och klarat alla proven.
Trots att Svenska jägareförbundet har kontroller så har man lyckats med detta i fyra år fram till hösten 2017.
– Vi i personalstyrkan kan göra besök under provtagning, men det är inte så att vi dyker upp oannonserat. Vi smyger inte bland buskar under proven. Det handlar mycket om att komma ut och träffa provledaren. Och det är sällan det är någon provledare som faller ur ramen, säger Henrik Falk som är samordnare för jägarexamensfrågor i Svenska jägareförbundet.
– Går man så långt så att man tar emot betalning för att utföra intyg så är det allvarligt, såklart. Men i det stora hela är inte det här ett stort problem. Vi har över 1 000 provledare i landet och det är oerhört sällan det uppdagas något sådant här.
För att bli provledare ska man bli nominerad av en klubb som ser en som lämplig och sedan får man genomgå en utbildning för uppdraget. Till sist är det polisen som har det yttersta ansvaret, som gör bakgrundskoll och godkänner att en person blir provledare för en jaktklubb. Den processen ska göra att man får pålitliga provledare runtom i landet. Om någon börjar med brottslig verksamhet efter det kan det vara svårt att upptäcka, menar Henrik Falk, eftersom systemet är uppbyggt på ett förtroende.
121 av 486 godkända prov på den aktuella provbanan gjordes av personer utanför region Nord. Men det gjorde inte att någon varningsklocka ringde. Kontrollanter ser inte dessa siffror, utan det kan bara göras hos Naturvårdsverket.
Om fusk däremot kommer till polisens kännedom så finns ju allt registrerat hos Naturvårdsverket och är relativt lätt att föra i bevis.
– Om det har gått till på det sättet som misstanken är så är det ett dåligt genomtänkt brott. Det är en oerhört stor risk för relativt små pengar, säger Henrik Falk.