– Vi hade några fall för några veckor sedan, och nu börjar det verka som att det är på gång fler utbrott, säger Anders Nystedt, Smittskyddsläkare vid Norrbottens läns landsting.
Det är lite tidigare än vanligt. Ofta brukar de stora utbrotten komma i februari eller mars. Eftersom de flesta inte söker vård för vinterkräksjuka, är det svårt att veta hur många som drabbas. Ett sätt att se att många utbrott sker är att räkna antalet sökningar på ordet vinterkräksjuka på internet. På sjukdomsupplysningssajten 1177.se går sökningarna upp när fler fall konstateras och tvärtom.
På Sunderby sjukhus har man haft några fall av vinterkräksjuka bland patienter och personal. Men runt år 2000 var fallen inom sjukvården betydligt fler. Lärdomar om hur man ska städa och handha patienter med smittan kan ha gjort att man klarar att hindra spridningen bättre.
Kan alla drabbas av vinterkräksjuka?
– Nej, det finns en del som aldrig drabbas, jag undrar om inte jag är en sån själv. Det finns nån sorts genuppsättning som kan ge skydd mot vinterkräksjuka. Men en del som jobbar på infektionsavdelning kan bli sjuk 2-3 gånger per år, säger Anders Nystedt.
Vinterkräksjuka kan orsakas av två olika virus. Men inom dem finns det många varianter, så även om man får ett visst skydd efter att man varit sjuk så kan man drabbas igen. Inte minst under julen, där många människor samlas från olika delar av landet.
Vård ska man söka när man inte klarar av att ta hand om sjukdomen själv.
– Det är sällan man ser dödsfall, men för de som är sköra blir sjukdomen extra jobbigt för. Det är jättejobbigt för friska också, men trösten är att det snabbt går över.