Smittskyddläkarens telefon går varm

Taigafästingen som har hittats i Norrbotten kan ha funnits här under en läng tid, men än har ingen blivit smittad av den.

svarande LÄKARE. Anders Nystedt har fått svara på många frågor gällande fästingen.

svarande LÄKARE. Anders Nystedt har fått svara på många frågor gällande fästingen.

Foto: Pär Bäckström

NORRBOTTEN2016-07-09 07:00

När nyheten om att den farliga Taigafästingen hittats i Norrbotten fick Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten, enorma mängder samtal från oroliga norrbottningar. Men folk behöver inte vara mer oroliga än tidigare.

– Den har säkert funnits här i många år, det vore konstig om den inte fanns här, säger Nystedt.

Just Taigafästingen kommer från Ryssland och troligtvis har den färdats via fåglar till den norrbottniska kusten. Trots att det kanske inte är någonting nytt kan det finnas anledning att hålla lite extra uppsikt om man vet att man varit där även fästingar gillar att befinna sig.

– Den här ger lite svårare infektioner i form av TBE. Man blir lite sjukare av den här.

Det tar oftast fyra till tio dagar från att du blivit smittat av TBE, eller fästingöverförd hjärninflammation, till att du insjuknar. Men det kan ta upp till en månad. Sjukdomen visar sig genom bland annat kräkningar, yrsel och ljuskänslighet.

– De flesta blir friska efter att ha haft det, men en del får problem med nervsystemet, säger smittskyddsläkaren och fortsätter:

– Det är en otäck sjukdom. Den vill man inte ha.

Men trots att fästingen troligen funnits i Norrbotten ett tag finns det än så länge inget fall man vet om där någon insjuknat av en fästing i just Norrbotten. Det har däremot funnits tillfällen där folk exempelvis åkt till Åland, blivit bitna och insjuknat hemma.

Det går att vaccinera sig mot TBE men det är ingenting som Anders Nystedt anser vara av högsta prioritet.

– Vaccinet har haft lite ifrågasatt effekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om