Regionen bekräftar smitta hos bärplockare

Region Norrbotten bekräftar covidsmitta bland bärplockare i Norrbotten. "Det känns lite onödigt att få in smitta utomlands ifrån när vi för en gångs skull har ett hyfsat bra läge själva", säger biträdande smittskyddsläkare Jonas Hansson.

Det drabbade bärplockarboendet i Tväråsel.

Det drabbade bärplockarboendet i Tväråsel.

Foto: Håkan Öberg

Norrbotten2021-07-29 22:06

Det var på torsdagen som Piteå-Tidningen berättade att 73 av 76 thailändska bärplockare i Tväråsel testats positivt för covid-19. Catarina Lundberg, ansvarig vid Norrskensbär AB, sade då att hon trodde plockarna var vaccinerade med en dos Astra Zeneca. 

Har inte företaget ett ansvar för att säkerställa att personalen är vaccinerad innan den flyger in?

– Vad jag vet har inte Sverige som land krav på att inresande måste vara vaccinerade. De borde provtas innan de reser in i alla fall, säger biträdande smittskyddsläkare Jonas Hansson. 

Thailand dras för närvarande med det värsta utbrottet av covid-19 hittills i landet. I april 2021 var Thailands dödssiffra under 100 fall men nu har fler än 4 500 personer avlidit med bekräftad covid-19 och över 560 000 människor har smittats, det skriver Svenska dagbladet

Även i Jämtland har thailändska bärplockare insjuknat i covid-19 och smittskyddsläkarna gör nu allt för att begränsa smittan. 

– Vi kommer sammanträda imorgon (fredag) med branschen, övriga regioner och Folkhälsomyndigheten. Vi måste försöka få stopp på det. Nästa steg blir att fundera på vilka fler bärplockare som kan bli aktuella här, säger Jonas Hansson. 

I Norrbotten rådde skärpta rekommendationer fram till den 14 juni, till skillnad mot för övriga landet där restriktionerna lättades upp redan den 1 juni. 

– Det vi kan göra nu är att om vi får fall som vi diagnosticerar så kan vi ge förhållningsorder till individen. Vi måste försöka samarbeta med företagen och stötta dem, säger Jonas Hansson. 

Han uppger att provsvaren från de PCR-tester som togs under onsdagen, kommer under fredagen. Därefter kommer de att skickas vidare för så kallad sekvensiering, där man får veta om det rör sig om deltavarianten. 

– Det är högst troligt att det är deltavarianten de har. Vi får veta i nästa vecka. Deltavarianten är ju den smitta som dominerar i stora delar av världen och även i Sverige, säger Hansson. 

Enligt honom har bärföretaget en plan för hur de organiserar sig nu. 

– Vad jag förstår får de mat levererad dit, de är inte och handlar. De försöker begränsa så mycket som möjligt, så att den här gruppen hålls isolerad och inte för smittan vidare till lokalbefolkningen, säger Jonas Hansson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!