Mauro Marchesoni suckar när han berättar hur läget är för honom som slädhundsföretagare.
– Läget är för djävligt kan man säga. I vanliga fall brukar vi ha bokningar från den 5 december, men nu har vi ingenting. Vi har haft några bokningar från utlandet men de har mejlat och sagt att de inte kan komma, säger Mauro Marchesoni.
Han och Anki Andersson driver ett slädhundsföretag i Ale, väster om Luleå, med 28 hundar som äter för 50 000 kronor per år.
– Jag börjar fundera på om jag blir tvungen att skaffa ett jobb under vintern för att kunna behålla hundarna. Det går inte att sälja dem för ingen vill ha dem och då blir det avlivning som återstår, säger Mauro Marchesoni.
Sanne Kouwenhoven och hennes man Erik Hordijk är två andra slädhundsföretagare. De finns i Krokträsk, Niemisel. De startade för två och ett halvt år sedan och har 34 hundar men nu bara några få bokningar.
– Vi börjar bli lite nervösa för vi har fått avbokningar och julhelgen ser inte bra ut, säger hon.
De har inte kunnat ta del av några av regeringens stödåtgärder.
– Vi har ett så ungt företag, ett handelsbolag, att vi inte har hunnit bygga upp det innan coronakrisen och nu har vi inte längre någon inkomst från det. Det har gjort att vi inte kunnat ta del av några stödåtgärder, säger Sanne Kouwenhoven.
För att klara sig har de nu tagit andra jobb.
– Jag är inte orolig för framtiden på sikt, så vi måste bara ta oss igenom den här pandemin. Folk efterfrågar upplevelser i naturen och det är fortfarande en trend. Den tror jag blir starkare efter pandemin, säger hon.
Att många slädhundsföretagare är i en så allvarlig kris att de kan få svårt att föda hundarna har gjort att Petra Kunz, en tidigare slädhundsföretagare i Jämtland, startat en organisation som ska samla in pengar. De köper hundmat och skänker till de slädhundsföretagare som har det riktigt akuta problem.
– Vi har byggt upp insamlingen på tre ben, insamling av pengar, vi säljer gåvoartiklar och så kan man sponsra specifika hundar, säger Petra Kunz.
40 000 kronor har de hittills samlat in. Tre slädhundsföretag, varav två i Norrbotten, är redan aktuella för att få stöd.
– Vi stöder dem för att de inte ska behöva göra sig av med hundarna. De behöver dem när besökarna börjar komma igen. För oss är det också viktigt att hundarna kan stanna i sina ägare och i sin hemvana miljö, säger Petra Kunz.