Skriande brist på tandläkare – förvärras i framtiden

Tandvården står inte för något angenämt problem när de ska planera för att länet kan komma att bli 100 000 fler efter industrisatsningarna, speciellt inte med tanke på att det redan råder skriande brist på tandläkare.

Maria Pettersson, verksamhetschef för Folktandvården, menar att det finns en del att göra för att fixa rekryteringen av tandvårdspersonal i länet.

Maria Pettersson, verksamhetschef för Folktandvården, menar att det finns en del att göra för att fixa rekryteringen av tandvårdspersonal i länet.

Foto: Region Norrbotten

Norrbotten2022-12-02 09:00

Folktandvården anser att det krävs 30–35 tandläkare och cirka 25 tandhygienister samt ett 50-tal tandsköterskor på grund av pensionsavgångarna, dessa tandsköterskor motsvarar 30 procent av alla som idag finns i verksamheten. 

– Den största bristen på utbildad tandpersonal återfinns i Malmfälten och i Pajala medan det ser bättre ut i länets tre större städer, säger Maria Pettersson, verksamhetsområdeschef.

Bara i Luleå har kommunen satt upp som mål att befolkningen ska växa med 20 000 personer fram till 2040, något som kommer att öka trycket på tandvården. 

Ser man till de förväntade befolkningsströmningarna är det kanske främst personer i arbetsför ålder som kommer att bosätta sig i länet. Men med dem medföljer barn som omfattas av den fria tandvården.

Enligt Maria Pettersson är befolkningsökningen något som folktandvården kommer att behöva ta höjd för i rekryteringsarbetet. 

Hon menar att för att få fler att söka sig till tandvården så handlar det om att väcka ett intresse för yrket tidigt. 

– 98 procent av alla barn i länet besöker tandläkaren och då gäller det för oss tandläkare att prata gott om tandvårdsyrket, säger Maria Pettersson.

Verksamhetschefen lyfter även "pröva på"-möjligheten som regionen haft under en tid, där gymnasieelever har möjlighet att jobba på folktandvården mellan 6–8 veckor. 

– Här har vi dammat av informationsmaterialet och uppdaterat syokonsulenter och marknadsfört oss i sociala medier, säger Maria Pettersson.

Regionen erbjuder även tandvårdsstudenter, med anknytning till Norrbotten, inom de fyra tandvårdsyrkena möjlighet att söka stipendier. De som får ett stipendium ges viss ekonomisk ersättning under studietiden och garanteras att få sommarjobba i kliniker i länet.

– Folktandvården jobbar även tillsammans med representanter för privattandvården för att Luleå kommuns tandsköterskeutbildning ska beviljas återstart av Myndigheten för yrkeshögskolan, säger Maria Pettersson. 

Regionen har sedan tidigare haft utbyten med Portugal och Tyskland för att få fler tandläkare till länet. Ett utbyte som försvårats på grund av förändringar i språkkravet men även på grund av pandemin. Folktandvården ser nu över möjligheten att återuppta rekryteringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!