Årets surströmmingsleverans är i fara

Det är beskedet alla surströmmingsälskare fruktar – årets surströmming är i fara. Råvaran lyser med sin frånvaro. "Vi är lite oroliga att vi inte får ihop strömmingen", säger Veronica Apelqvist, vd för BD Fisk.

Så här fulla av strömming har yrkesfiskarnas garn inte varit denna vår. Vanligtvis brukar BD Fisk ha säkrat upp den strömming som de behöver vid det här laget men i år går fisket uselt och alla undrar var fisken finns.

Så här fulla av strömming har yrkesfiskarnas garn inte varit denna vår. Vanligtvis brukar BD Fisk ha säkrat upp den strömming som de behöver vid det här laget men i år går fisket uselt och alla undrar var fisken finns.

Foto: Pär Bäckström

Norrbotten2021-05-27 17:14

Den norrländska surströmmingstraditionen går långt tillbaka och rutinerna kring detta är fastslagna sedan länge. Premiären är alltid tredje torsdagen i augusti, även om det fuskas året om av vissa, och fisket och produktionen har sina givna ramar.

Men nu är det snudd på kris.

BD Fisk producerar varumärkena Kallax surströmming och Storö. Fiskare som är anslutna till BD Fisk åker alltid ner till södra Norrland där strömmingen fiskas tidigare på våren för att sedan transporteras till Norrbotten.

Vid det här laget brukar fiskarna vara på fermentering och i fjol fiskades den mängd som behövdes på endast fyra dagar. På våren kommer strömmingen in på grundare vatten för att leka och det är då den fiskas. Ju längre norrut, desto senare leker den.

– Nu har de varit där nere i tre veckor. Det finns ingen fisk. Vi behöver 100 ton fisk och vi har fått tre ton så det är ingenting, säger Veronica Apelqvist och fortsätter:

– Vi väntar och hoppas att våra fiskare får upp mer strömming. Vi vet ju inte om det är att leken är jättesen, fast leken brukar aldrig vara så här sen. Den brukar vara för tre veckor sedan. Vi är oroliga.

Fiskarna från Norrbotten har nu tagit en paus och åkt hem men ska återvända snart. De som fiskar kvar i området har börjat röra sig för att hitta fisk.

– Nu har de börjat söka sig upp mot Umeå men det ser inte bättre ut där, säger Veronica Apelqvist.

Hos BD Fisk är det stand-by-läge. Blir det fisk är de redo att ta hand om den men just nu är det stiltje.

– Vi står bara och vibrerar och har inte jobb. Vi har varit tvungen att ta hem norsk lax så de har något att göra, säger Veronica Apelqvist och lyfter det mycket storskaliga och ifrågasatta trålfisket som en möjlig orsak till det som nu sker.

En sista utväg är att säkra upp strömmingen hemma i Norrbotten men det skulle i så fall krocka med laxfisket vilket ställer till med problem. Strömmingen i Norrbotten är dessutom mindre och alla fiskare har inte rätt garn för detta.

 Än så länge finns förhoppningar att få ihop rätta mängden för att kunna förädla fisken till färdig surströmming i slutet av augusti. 

– Vi måste i alla fall få strömmingen före midsommar, konstaterar Veronica Apelqvist.

Frågan alla ställer sig nu – var är strömmingen? 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!