Sjuksköterskor har dragit igång ett uppror mot bristande arbetsmiljö hos Region Norrbotten, som delvis beror på personalbrist. Men Vårdförbundets rankning visar att Norrbotten hamnar i mitten av sjukskötersketätheten bland landets regioner.
Rankningen visar antalet sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor per 100 000 invånare i respektive region och är baserad på officiell statistik från Socialstyrelsen. Västerbotten hamnar i topp med 1 411 sjuksköterskor per 100 000 invånare, Region Stockholm i botten med 932.
I Norrbotten finns 1 176 sjuksköterskor per 100 000 invånare, enligt Vårdförbundet. Det placerar regionen i mitten av landets alla regioner.
Elisabeth Lindblad, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Norrbotten, säger att rankningen är något missvisande för regionen eftersom det handlar om en sådan stor yta och stor glesbygd.
– Det är inte sagt att normen för riket är den som ska vara, det kanske är så att man har för låg sjukskötersketäthet i stora delar av Sverige, säger hon.
– I Stockholm har du allt på ett ställe och så är det inte här. Det finns byar med få invånare men de har ju också rätt till vård, det blir stora avstånd.
Elisabeth Lindblad säger att sjukskötersketätheten också kan bero på att en del sjuksköterskor inte arbetar som just sköterska i den direkta vården utan som chef eller på administrativa platser i verksamheten.
– Det är inte så att vi är överanställda på något vis, jag vet inte en enda enhet som har överanställt. Det är en brist hos alla våra yrkesgrupper i Vårdförbundet, säger Elisabeth Lindblad.
Linda Frohm, regionråd för Moderaterna, säger att hon vill göra en ordentlig analys och titta på antalet sjuksköterskor, därför att antalet sjuksköterskor inte är färre än det var förr. Hon menar också att alla kanske inte arbetar som sjuksköterska i dagsläget.
– Men man kan räknas som anställd fast man inte jobbar. En del kanske är barnlediga eller utbildar sig.
Hon säger att regionen arbetar hårt på kort och lång sikt för att rekrytera personal, och att kompetensförsörjningen är ett strukturellt problem.
– Det handlar om flerfrontsarbete, locka mer människor till branschen och samtidigt hitta nya arbetssätt. Samarbetet är extremt viktigt, med kommun och civilsamhället, säger Linda Frohm.