Skogsägarföreningen Norra Skog begär att JK granskar Skogsstyrelsen och Kammarkollegiet. Fastighetsägare som inte fick lov att avverka fjällnära skog har till sist tvingats stämma staten i mark- och miljödomstolen.
– Vi begär att JK ska granska myndigheternas agerande och klargöra om detta är förenligt med grundläggande krav på rättssäkerhet. När myndigheter agerar osakligt och inte följer gällande lagstiftning, utan istället prövar varje upptänkligt kryphål med avsikt att undkomma ersättningsskyldighet, då reser sig nackhåren, säger Torgny Hardselius.
Till exempel väntar fastighetsägare i Kvikkjokk efter sex år på svar om vad som ska gälla, de fick inte avverka skog och inte heller ersättning av staten för intrånget i deras äganderätt.
– En stor påfrestning för skogsägare i fjällnära områden som inte får besked om vad som gäller. Vi vill att man gör det här på frivillig basis och med en typ av årlig ersättning som följer med fastigheten. Annars lägger man till slut en död hand över hela den fjällnära skogen. De fick rådet att stämma staten men det blir ju ohållbart i längden.
Konflikten sträcker sig tillbaka till 2015 då Skogsstyrelsen systematiskt började avslå ansökningar om avverkningstillstånd från fastighetsägare med fjällnära skog. Samtidigt stoppades utbetalningen av intrångsersättning.
Efter domar i mark- och miljödomstolen i juni 2020 gav markägare rätt till ersättning, motsvarande 125 procent av minskningen av marknadsvärdet, ersätter Skogsstyrelsen de skogsägare som inte får avverka på grund av höga naturvärden.
Norra Skog menar att de inte följde lagstiftningen innan 2016.
– De ansöker om avverkning och får avslag och då ska man egentligen ha rätt till ersättning. Skogsstyrelsen tillsammans med Kammarkollegiet rekommenderade att man ska stämma staten och inleda en domstolsprocess fastän de själva redan låtit göra en utredning som gjort klart att man har rätt till ersättning, säger Hardselius.
Kammarkollegiet företrädde staten i domstol i samarbete med Skogsstyrelsen, därför anmäls även de. Norra Skogs äganderättsjurist Ida Nyberg säger att det är angeläget att domstolsprocesserna granskas för att förhindra att det händer igen.
Skogsstyrelsen har avböjt att kommentera, för att det är ett pågående ärende.