Norra skog om naturreservaten: "Hot mot basindustrin"

Samtidigt som länsstyrelsen hoppas klubba igenom 25 nya naturreservat under året befarar Norra skog en framtida virkesbrist i Norrbotten om det fortsätter i samma takt. "Fortsätter vi med de avsättningar vi gör så är det klart att importbehovet av virke på ett mindre miljövänligt sätt måste öka", säger Henrik Bucht, chef för fältområde nord.

"När de politiska besluten fattas måste man tänka på konsekvenserna tydligare. Vad det innebär för arbetstillfällen och investeringar i bruken och sågverken i den här delen av landet ifall man sätter upp fler restriktioner", säger Henrik Bucht, chef för Norra skogs fältområde nord.

"När de politiska besluten fattas måste man tänka på konsekvenserna tydligare. Vad det innebär för arbetstillfällen och investeringar i bruken och sågverken i den här delen av landet ifall man sätter upp fler restriktioner", säger Henrik Bucht, chef för Norra skogs fältområde nord.

Foto: Kurt Engström

Norrbotten2021-06-14 06:00

Tidigare i veckan rapporterade vi om att länsstyrelsen i Norrbotten planerar att klubba igenom 25 nya naturreservat under året, 11 fler än föregående år.

Utvecklingen med nya naturreservat varje år riskerar att låsa för mycket skog, särskilt i Norrbotten där reservaten täcker större områden, menar Henrik Bucht, fältområdeschef på Norra skog, som ser störst problem i en särskild kommun.

– Långsiktigt befarar vi en virkesbrist. Vi har redan låst otroliga arealer i Norrbotten. I Jokkmokk är det nog 40 procent av virket som är låst i reservat, så vi ser inget skäl till att öka på den andelen ännu mer.

Enligt Henrik Bucht är virket väsentligt för att länets industrier ska kunna tampas med sina sydliga konkurrenter.

– Det är den viktigaste tillgången, den som byggt vårt välstånd här uppe i Norrbotten och Norrland.

– Vi tycker att det är anmärkningsvärt och tråkigt att vi inte kan nyttja den förnyelsebara resurs som vi har i den här delen av landet.

Att skogsbruket skulle påverka miljön på ett negativt sätt är inget som han vill skriva under på, utan menar att man jobbar på ett hållbart sätt.

– Vi anser att vi redan idag bedriver ett miljövänligt och hållbart skogsbruk där vi tar hänsyn till flora, fauna och friluftsliv.

Per-Anders Jonsson, enhetschef för naturskyddsenheten på länsstyrelsen i Norrbotten, håller med om att skogsbruket är duktiga på att plantera ny skog vid avverkning, men säger att det inte fyller samma funktion som den äldre man försöker försvara genom reservaten.

– Då är det ett annat ekosystem som man producerar än de ekosystemen som försvinner när man avverkar. Det är inte alls alla arter som ryms inom dem skogar där vi producerar virke.

Henrik Bucht hyser nu farhågor för att naturreservaten som skapas för att bevara miljön, istället kan komma att få motsatt effekt då det kan bli så att svenska industrier får hämta in virke från annat håll.

– Fortsätter vi med de avsättningar vi gör så är det klart att importbehovet av virke på ett mindre miljövänligt sätt måste öka för att förse industrin med virke, vilket är olyckligt ur miljöskäl.

– Man måste även tänka på konsekvenserna. Vad det innebär för arbetstillfällen och investeringar i bruken och sågverken i den här delen av landet ifall man sätter upp fler restriktioner.

2020 års nya reservat

Kiruna

Vathaanvaara - 2795 (hektar)

Matala Kuusivaara - 885 

Kuusivaara-Penikkajärvi - 188 

Laurivaara - 752 

Pajala 

Norra Jukkasvaara - 136 

Päävaara - 443 

Utökning Rissavaara - 838 

Gällivare 

Sileäkielinen - 90 

Ainavarto - 1487 

Jokkmokk

Jarrebäcken - 101 

Illok - 156 

Övertorneå

Ylinen Honkanenvaara - 154 

Luleå

Mossabäcken - 47 

Storsanden - 76 

Boden

Långberget - 66 

Älvsbyn

Utökning Visttjärnliden - 51 

Källa: Norrbottens länsstyrelse

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!