Nya förslaget: Skogsägare kan förlora sina marker

Skogsägare i Norrbotten riskerar förlora sina marker genom det nya förslaget om gröna bältet. Det är något flera skogsföretag reagerar kraftigt mot.

Förslaget om gröna bältet inenbär att skogsägare kan bli av med sina marker.

Förslaget om gröna bältet inenbär att skogsägare kan bli av med sina marker.

Foto: Mats Andersson/TT

Norrbotten2021-01-21 11:27

Det är den statliga skogsutredningen som lagt fram förslaget om ett fredat område skog i delar av fjällvärlden. Förslaget innebär att skogsägare kan bli av med sina marker, vilket kan inbegripa jakt- och fiskerätten. Jonas Eriksson, medlemschef på Norra skog, har medlemmar från Jämtland och norrut som kan drabbas. 

– Vi tycker det är jätteviktigt att man involverar markägarna och för en dialog med dem som äger skogen. Det finns säkert skogsägare som är beredda på att kanske få ersättningsmark eller intrångsersättning men många använder skogen och har brukat den under lång tid så det är mycket känslor kopplat till det här, säger Eriksson.

Han menar att det rör sig om en samhällsekonomisk fråga där marginalnyttan bör ifrågasättas. 

– Kostnaden för staten är enorm. Man pratar om 14 miljarder plus ersättningsmarken som man också ska räkna värdet på. Det är viktiga pengar som kan användas till välfärd, skola och omsorg. 

Även SCA kan förlora sina markområden. Björn Lyngfelt, SCA:s kommunikationsdirektör, ställer sig kritisk. 

– För SCA:s del handlar det om ett område på ungefär 50 000 hektar och det är inte de mest bördiga skogsområdena. Men det är fortfarande skog som vi vill fortsätta ha möjligheten att bruka. Men för många privata markägare så är det säkert hela skogsinnehavet som ligger i det här området. Fråntas de rätten att bruka detta, så fråntas de också rätten att fortsätta bo kvar i inlandet.    

Kommer det bli en fråga om tvång?

– Exploatering är alltid tvång. Skogsutredningen talar i första hand om att detta ska vara frivilligt men om man samtidigt tänker sig att så här stora arealer ska bli föremål för skydd kan det vara svårt att hitta en lösning där allt sker med frivillighet, säger Lyngfelt. 

Skogsägarna som blir av med sina markområden kompenseras med skog från statligt ägda Sveaskog. 

 – Om det är så att staten bestämmer att det är angeläget så ser vi naturligtvis över våra möjligheter att bidra till detta. Det är då viktigt att man får en bra mekanism som både tillgodoser enskilda skogsägare som drabbas och den regionala utvecklingen i Norrlands inland, säger Olof Johansson, Sveaskogs skogspolitiska chef.               

Hur ska man garantera lika produktiv skog till markägarna?

– Det tror jag går. Det gäller att hitta samma tillväxtmöjligheter, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!