Det finns än så länge inget förbud mot att skidanläggningar får hålla öppet, men Folkhälsomyndigheten har uppmanat resenärer att själv överväga lämpligheten i sina resor. På Dundret har de tappat drygt 90 procent av bokningarna på boendet och ett stort antal av campinggästerna med korttidsplatser.
– Vi har i stort sett bara lokala gäster nu och vi räknar med att det kommer vara så resten av säsongen, säger verksamhetschef Tobias Larsson.
Han uppger att de gör allt de kan för att motverka smittspridning, bland annat genom att skapa luftiga miljöer, både i liftsystem och serveringar. Till påsk har de ställt in alla arrangemang som kan tänkas locka människor.
– Vi erbjuder just nu bara skidåkning. Vi återbetalar vid avbokning av boende och gällande liftkort så betalar kunden oftast på plats, så vi har sällan problemet att behöva föra över transaktioner i efterhand, men dagskort betalar vi tillbaka om det krävs, säger han.
Säsongkorten återbetalas inte i dagsläget då han menar att de haft öppet större delen av säsongen, skulle de däremot bli rekommenderade att stänga kommer de se över en eventuell lösning till nästa säsong.
Svanstein Ski håller vandrarhemmet stängt under påsklovet och har därför inte några aktuella bokningar. Samtlig försäljning av liftkort sker också på plats, så det finns inte möjlighet att boka i förväg. Däremot har de gjort en del anpassningar av verksamheten, såsom inställd buffé och utökade möjligheter till sittplatser både inom- och utomhus.
– Vi är extra noga med städning och hygien och vi gör det vi kan för att minska köer till exempelvis liftar, uthyrning och försäljning, säger Ingemar Backman, Pullinki Mountain AB.
De erbjuder också fler alternativ till parkering och platser för liftkortsförsäljning. Eftersom finska gränsen är stängd uppskattar Ingemar Backman att ungefär hälften av påskens besök uteblir och att det därför kommer finnas mer plats än vanligt.
Likt de andra anläggningarna har även Lapland Resorts, som innefattar Björkliden och Riksgränsen, sedan tidigare bland annat anpassat lunch- och middagstjänster, infört extra städrutiner och utökat plats i liftsystemen. Marknadschef Cristophe Risenius uppger att de har fått ett stort antal avbokningar och hänvisar till de vanliga avbokningsvillkoren.
I korthet betyder det att de som bokat boende och inte tecknat avbeställningsskydd ska betala 90% av hyresbeloppet vid avbokning gjord senare än 40 dagar före avtalad ankomstdag. Skidpass kan avbokas fram till sju dagar innan första giltighetsdag för att få det betalda beloppet minus eventuell expeditionsavgift i retur.
Kåbdalis gäster får i normalfallet inte tillbaka pengarna utan avbeställningsskydd, däremot menar ägaren Johan Gunnarstedt att de individanpassar reglerna.
– Om de kommer från ett riskområde, eller om risker finns för att smittas av själva färden så betalas allt tillbaka. Att behöva åka kollektivtrafik är en klar riskfaktor. Sedan finns det undantag för de som tillhör någon riskgrupp, då använder vi både hjärta och hjärna och avgör från fall till fall, säger han.
Han beskriver själva skidåkningen som en säker sysselsättning i sammanhanget.
– Våra gäster anländer nästan alltid i egna bilar och då innebär varken resa eller vistelse här någon fara om gästen använder sitt eget förnuft, säger han.