Skärgårdens gammelgäddor blir svårare att komma åt

Gäddorna i Bottenvikens skärgård blir både färre i antal och mindre i storlek. Det minskar inte bara chansen att få upp gammelgäddan, utan kan även ge konsekvenser för vattenkvaliteten, menar forskare på SLU.

Det blir svårare och svårare att komma åt gammelgäddorna i skärgården. Anledningen är att ett ökande bestånd av gråsälar och skarv får kraftig negativ effekt på gäddorna, enligt Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Det blir svårare och svårare att komma åt gammelgäddorna i skärgården. Anledningen är att ett ökande bestånd av gråsälar och skarv får kraftig negativ effekt på gäddorna, enligt Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Foto: Nils Jakobsson

Norrbotten2022-04-24 09:00

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har i en ny studie gjort en koll på kusten och skärgårdens gäddor, och situationen är minst sagt diger för en av sportfiskarnas favoritfiskar. 

Ulf Bergström är forskare vid SLU Aqua som lett studien och resultatet varit överraskande.

– Situationen för gädda vid kusten är sämre än vi tidigare insett, eftersom nedgångarna fortgått under så lång tid.

Nedgången började redan 1985 då handredskapsfisket blev fritt och då var det just sportfiskarna som ansetts skyldiga. Men på senare tid gäddbeståndet fortsatt minska i allt raskare takt, och nu är det en ny syndabock som pekas ut.

– Sportfisket ökade snabbt och fångsterna var stora, men sedan dess har sportfisket efter gädda förändrats. Det mesta som fångas i dag återutsätts igen. Nu är det i stället naturlig predation som står för det stora uttaget, och det är framför allt gråsälen som verkar äta gädda, säger Ulf Bergström.

En masterstudie från SLU som genomfördes förra året visade att antalet gäddor minskat med över 90 procent under 2000-talet. Framförallt visade det sig att gäddorna drabbats hårdast i områden med mycket gråsäl. Även i områden med skarv syntes snarlik effekt.

Att gäddan trycks undan är inte bara dåliga nyheter för den sportfiskare som försöker slå sitt personliga viktrekord på fångad gädda. Det påverkar även kvaliteten på skärgårdens vatten.

Gäddan är nämligen en rovfisk av stor ekologisk betydelse i Östersjöns kustekosystem. Genom sin predation minskar gäddan mängden mindre fiskar, som storspigg, vilket leder till att små kräftdjur ökar i antal, vilka i sin tur kan minska påväxt av fintrådiga alger. Denna kedjeeffekt innebär att gäddan och andra rovfiskar kan motverka övergödningsproblem och bidra till friskare vatten, enligt SLU.

Ulf Bergströms kollega Göran Sundblad menar därför att man behöver tänka om för att rädda gäddan längs Östersjökusten. 

– De begränsningar i fisket som gjorts har inte räckt för att stärka bestånden av gädda längs kusten. Vi behöver nu utvärdera om jakt och åtgärder för att skrämma eller stänga ute säl och skarv från känsliga lekområden kan hjälpa gäddan. Andra studier visar också att gäddans lekområden samtidigt är påverkade av både strandexploatering och av fisken storspigg, som ökat kraftigt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!