Vårdförbundet har tecknat ett krislägesavtal med arbetsgivaren. Avtalet ska ge regionen större flexibilitet att använda sina anställda, som i gengäld ska få bättre betalt. Men avtalet är inte utlöst.
– Avtalet är inte utlöst ens i Stockholm, där trycket på vården är hårt, säger Elisabeth Lindblad, vice ordförande i Vårdförbundet Norrbotten.
Krislägesavtalet öppnar för att bland annat sjuksköterskor ska kunna arbeta 48 timmar i veckan mot att de får en ökning av lönen med 120 procent.
– Det innebär stora förändringar för våra medlemmar, men det blir också dyrare för arbetsgivaren, säger Lindblad.
I Norrbotten är alltså krislägesavtalet inte utlöst.
Trots det har till exempel har sjuksköterskor med normal arbetsplats vid Sunderby sjukhus arbetat vid Piteå sjukhus corvid-19 avdelning eller vid den särskilda intensivvårdsavdelningen för covid-19-patienter.
Det kan även gälla sjuksköterskor som länge har arbetat med annat än själva yrket, som projekt eller verksamhetsutveckling, som nu regionen kräver ska kliva in i vården.
– Vårdförbundet är av uppfattningen att det här måste förhandlas, men vi får signaler att arbetsgivaren anser att det ligger inom deras rätt att leda och fördela arbetet och att man beordrar personalen att byta arbetsplats, säger Lindblad.
– Det kan vara personer som inte jobbat i professionen på många år, och vi anser att det ska regionen förhandla om. Det sänder inte rätt signaler att bara peka med hela handen, säger Camilla Eriksson Sundberg, ordförande i Vårdförbundet Norrbotten och fortsätter:
– Det finns ju många medlemmar som säger: Visst, jag gör det. Det här ska bygga på frivillighet och många gör det här redan. Man måste ha respekt för individen i de här lägena.
Det finns också en oro för smittan, enligt Eriksson Sundberg.
– Vi har alla olika förutsättningar och Vårdförbundet vill vara med och påverka och förhandla för att bevaka våra medlemmars intressen, säger Eriksson Sundberg.
Kommer krislägesavtalet att lösas ut?
– Jag tror att storstadsregionerna kommer vara vägledande. Om de kommer utlöser krislägesavtalet och uppfyller alla kriterierna, då tror att Norrbotten också kan komma att göra det. Men så länge ingen i hela Sverige gjort det, då är jag tveksam, säger Eriksson Sundberg.
Krislägesavtalet ska användas vid händelser om avviker från det normala och som innebär allvarliga samhällsstörningar.
Vi har sökt regionen för en kommentar.