Sjukdomarna som ökar i länet – hela listan: "Framtida katastrof"

Har du hört talas om papegojsjukan? Eller MRSA? Smittskyddsläkare Anders Nystedt har koll på läget och han spår kniviga lägen framöver. "Det kommer bli en framtida katastrof", säger han om en av sjukdomarna på listan.

Det finns runt 15-20 olika arters fästingar i Sverige. Antalet fall av den fästingburna sjukdomen TBE ökade under 2023 och kom upp i det högsta antalet rapporterade fall hittills sedan sjukdomen blev anmälningspliktig 2004.

Det finns runt 15-20 olika arters fästingar i Sverige. Antalet fall av den fästingburna sjukdomen TBE ökade under 2023 och kom upp i det högsta antalet rapporterade fall hittills sedan sjukdomen blev anmälningspliktig 2004.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Norrbotten2024-05-01 11:00

Nyheten i korthet

  • Smittskyddsläkare Anders Nystedt varnar för en ökning av MRSA-infektioner i Norrbotten, med 87 fall rapporterade 2023, jämfört med 50 fall 2022. "En framtida katastrof" kallar han läget.
  • Efter pandemin syns en kraftig ökning av gonorréfall, främst bland kvinnor. Hepatit C ökar också vilket enligt Nystedt beror på att vården av folk med beroendesjukdomar som injicerar droger kommit igång igen efter pandemin.
  • Nystedt lugnar invånarna i Norrbotten angående fästingburen TBE, då viruset ännu inte konstaterats i Norrbotten.

"Smittskydds-Anders" berättar att han tar alla tillfällen som ges att tala om hotet från bland andra MRSA, en infektion där stafylokocker blivit resistenta mot det penicillin man vanligtvis behandlar dem med. Antalet fall av MRSA ökar i Norrbotten – 2022 hittade man 50 fall, ifjol 87.

– Antibiotikaresistensen är en slags pandemi som kommer bli mycket värre än covid-19. Men den är långsam, vården märker knappt av den, inte politiken heller. Men den kommer bli en framtida katastrof. Lite som klimathotet, det finns där men vi ser det inte så tydligt än, menar Region Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Folkhälsomyndigheten meddelade förra veckan att de märker att svensken börjat resa mer efter pandemin. Gonorré ökade kraftigt under 2023, vilket myndigheten kopplar till resandet. Ökningen sågs främst bland kvinnor. 

undefined
"Vi ska tillbaka ända till 1980-talet för att se de siffror vi kom upp i ifjol, med 40 registrerade fall av gonorré i Norrbotten", säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

– Det var mer gubbövervikt förr när det gäller gonorré, det vill säga män som åkte utomlands och drog med sig smittan hem. Vad gäller både gonorré och klamydia är nu hälften av dem som får sjukdomarna kvinnor. Men det är ofta en man som börjar smittkedjan, en häradsbetäckare startar den. Men att folk hämtar smittan utomlands ser vi inte här. Så var det förr, men inte nu.

Hepatit C ökar också, men det beror enligt Nystedt på att vården av folk med beroendesjukdomar som injicerar droger kommit igång igen efter pandemin. 

– Vi fann 36 fall av hepatit C här i Norrbotten ifjol, men det är inga rekord. Går du tillbaka 15 år var vi uppe i runt 100 fall per år.

A-streptokocker och TBE sticker ut i landet. De ökade under 2023 och kom upp i det högsta antalet fall som noterats sedan sjukdomarna blev anmälningspliktiga 2004. Taigafästingen är en av cirka 20 fästingarter i Sverige, men den finns bara längs norrlandskusten och ger TBE av kraftigare slag än andra fästingar.

– Den skulle kunna bära med sig ett nytt TBE-virus som ger allvarligare symptom än det TBE-virus som redan finns i Sverige, berättade Anna Omazic forskare på Statens veterinärmedicinska anstalt, i en intervju i Sveriges radio.

Anders Nystedt vill lugna norrbottningarna vad gäller taigavarianten och fästingar i allmänhet i Norrbotten.

– Man har ju krupit omkring i buskarna här i Norrbotten och inte hittat TBE, varken i europeiska varianter av fästingar eller i taigafästingen. Så, viruset finns inte konstaterat i fästingar eller i patienter som smittats i Norrbotten. Vi har några fall av TBE varje år men det är människor som har varit söderut och smittats.

undefined
Region Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt är mest orolig över antibiotikaresistensen. "Kommer bli en framtida katastrof".

Råder du folk här uppe att vaccinera sig?

– Så länge man inte hittat viruset i fästingar eller patienter här tycker jag inte vi ska dra igång den apparaten. Vaccineringar innebär höga kostnader och väldigt lite pang för pengarna. 

Papegojsjukan ökar i landet och är en smittsam bakteriell sjukdom som överförs framför allt via inandning av smittämnen från olika fåglars avföring, urin och andra sekret.

– Fågelbordsmatare, alltså sådana som matar fåglar, riskerar få i sig spår från fåglar. I Norrbotten var det i slutet av 80-talet rätt många fall i Sverige och Norrbotten. I dag är det inte många fall per år här uppe, det är mer "hoppsan" om det dyker upp nåt. Jobbar man på hälsocentral och hittar en papegojsjuk kan man absolut föra in det in sin mentala fågelbok som en udda fågel. Och vi på infektion ser runt ett fall per år.

Är det en svår sjukdom?

– Ja, det är en klamydiabakterie som gör människor ordentligt sjuka. Inte så att man kolavippar, men ordentligt dålig blir man.

Hela listan

Anmälningspliktiga sjukdomar som ökade i Norrbotten under 2023:

Campylobakter

Denguefeber

EHEC

ESBL

Giardia

Gonorré

Harpest

Hepatit B

Hepatit C

Influensa B

Invasiv pyogenes

Legionella

Listeria

MRSA

Shigella

Viral meningoencefalit

VRE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!