Sjuka prisökningen – skidresan på sportlovet rekorddyr

Att det är dyrt med en skidsemester är knappast förvånande, men prisökningarna har rusat i höjden och kostar inte längre bara skjortan utan snarare hela kostymen.

Priset för att spendera sportlovet i fjällen har blivit rekordhögt.

Priset för att spendera sportlovet i fjällen har blivit rekordhögt.

Foto: Montage

Norrbotten2025-03-01 00:01

Enligt siffror från Länsförsäkringar så kostar en sportlovsvecka i Åre 2025 drygt 46 500 kronor för en barnfamilj med två vuxna och två barn. Det är en ökning på cirka 40 procent från prisläget 2018. I Länsförsäkringars uträkning inkluderas skidhyra, skidskola och uteluncher under vistelsen samt övrig mat och dryck.

undefined
Priset för att spendera sportlovet i Åre har ökat med cirka 40 procent sedan 2018.

För oss norrbottningar som kanske snarare vänder blickarna norrut för skidsemestern blir det något billigare, men det är fortfarande inga småpengar som ska hostas upp. Priset för ett sportlov i Riksgränsen känns även det i plånboken.

För att jämförelsen ska bli någorlunda rättvis räknar vi på vad en tågresa tur och retur från Luleå, liftkort för sju dagar och boende för en familj med två vuxna och två barn under sex nätter kostar under sportlovet 2025. Där går kalaset loss på strax under 20 000 kronor, utan att ha räknat in mat, eventuell skidhyra och andra kringkostnader som resenärer själva kan påverka.

undefined
I Riksgränsen kan en barnfamilj med två vuxna och två barn komma undan med att lägga cirka 20 000 kronor för att spendera sportlovet där.

Sedan 2018 har priset för ett liftkort över dagen i Riksgränsen ökat med cirka 30 procent från 385 till 495 kronor och med fyra procent, eller 20 kronor sedan 2024.

Linda Andersson, general manager på Lapland Resorts berättar att även de är högst medvetna om att en resa till fjällen inte är en billig historia.

– Nej, det ser man på priserna att det kan vara dyrt. Vi hjälper till vid bokningstillfället att vara lyhörd för vad gäster har för önskemål, ett billigare eller dyrare boendealternativ, för att därefter kunna ge förslag på aktiviteter och gör-det-själv-aktiviteter. Vistelsen skall vara anpassad efter det man faktiskt vill få ut, säger Linda Andersson.

undefined
Linda Andersson, General manager Lapland resorts, berättar att det finns ett par saker som kan hjälpa en att spara pengar på fjällresan.

Ett par konkreta tips för att göra fjällvistelsen lite mindre smärtsam för plånboken är att:

  • Vara ute i god tid
  • Fundera kring vilka aktiviteter man faktiskt vill göra.

– Är man det kan man också få lite mer hjälp och råd med hur man ska kunna göra resan så som man vill ha den. De som kommer hit måste ju inte heller vara ute i backarna varje dag, utan det finns mycket man kan göra gratis. Som att gå på tur, eller åka i längdskidspåren. Vi vill ju att det ska vara för den unika miljön som folk kommer hit också.

Att boka sin vistelse i tid säkerställer också att samtliga boendealternativ finns tillgängliga.

– Vi har ju lite olika boendealternativ från skidåkarrum, hotellrum, lägenhetsrum och enkla stugor till lite finare deluxestugor, säger Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!