Sju frågor om sjukpenningtal

Norrbotten2017-04-10 08:00

Vad är sjukpenningtal?

Det är Försäkringskassans mått på sjukskrivningar i Sverige. Det handlar om genomsnittet av antalet sjuk- och rehabiliteringsdagar per år och arbetsför person.

Vad är konsekvensen av stegrande sjuktal?

Sedan 2010 har sjuktalen i Sverige ökat med 78 procent. Det kostar förstås pengar. Kostnaderna för sjukpenning och rehabilitering har stigit från 21 miljarder 2010 till 40 miljarder kronor 2016.

Vad gör regeringen?

I september 2015 fastställdes en ny målsättning att till december 2020 ska sjukpenningtalen sänkas till 9,0 dagar. Regeringen har tagit beslut om ett åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro. Det är Försäkringskassan som tillsammans med sjukvården och arbetsgivarna ska verkställa förändringen.

Hur har det gått?

Än märks inte någon minskning, men de senaste årens ökningar har avtagit. Enligt FK låg sjuktalen i Sverige i februari 2017 på 10,8.

Är sjuktalen lika höga i hela Sverige?

Nej. I en sjukförsäkringsrapport från 2016 framgår det att det finns regionala skillnader. Sjukpenningtalen är högst i Jämtland före Västernorrland, Västerbotten samt Örebro, medan den är lägst i Östergötland som redan ligger under regeringens målsättning.

Hur är det i Norrbotten?

– Sedan 2008 har länet legat under rikssnittet. Under de senaste fem åren har talen dock stigit kraftigt i Jokkmokk, Överkalix, Arjeplog och Kalix som redovisar ökningar på över 100 procent.

Vilka yrken drabbas mest?

Det är yrken som socialsekreterare, lärare och undersköterska. Två av tre sjukskrivna är kvinnor. Psykiatriska sjukdomar är den vanligaste orsaken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!