Vi träffar Anders Nystedt i hans hem på Hemlunda utanför Piteå. Norrbotten har just upplevt en dag med rekordsmitta. Sverige rapporterar nu Europas högsta smittspridning och Norrbotten har 44 procent högre smittspridning än genomsnittet i Sverige. Totalt har över 23 500 norrbottningar smittats av covid och 258 norrbottningar har avlidit.
Nystedt har just avslutat ett digitalt möte med sina kollegor i norra Finland, där man har en betydligt lägre smittspridning.
– Vi har tidigare legat relativt i mitten i förhållande till smittan i Sverige. Men vi har nu fått en puckel i smittspridningen. Det har flera förklaringar. En är att det är fler människor ute och rör på sig när det är varmare. En del ungdomar verkar ha glömt att vi är i en pandemi. De träffas mer och tycker det är viktigare med partaj än att stoppa smittspridningen. Många norrbottningar verkar trötta på alla restriktioner. Men det är nu det gäller att hålla ut, och inte stupa på målsnöret, säger han.
Hur kan Norrbotten ha en så mycket större smittspridning än norra Finland och norra Norge?
– De har haft hårdare restriktioner. Men det är inte säkert att strängare restriktioner hade fungerat i Sverige. Som jag hör av mina kollegor i till exempel Finland uppfattar man det så att man där är mycket bättre på att följa myndighetsbeslut, än man är i Sverige.
I början av fjolåret sade både du, och även Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigeten, att covid var inget att oroa sig för. Gjorde ni en felbedömning?
– Vi borde ha sett tidigare hur det skulle utvecklas. Vi skulle ha lärt mer av tidigare coronautbrott, som sars 2003 och mers 2012. Det är samma virus som covid-19. Men det var mer begränsade utbrott, med en mycket högre dödlighet än covid-19. Det var inte förrän det stora utbrottet i Italien i mars i fjol som vi förstod. Det första fallet i Norrbotten var 9 mars och det var en italienresenär.
Norrbotten var inte beredd på en mer omfattande pandemi.
– Vi saknade tillräcklig sjukvårdsutrustning och behövde utbilda personalen. Det började vi åtgärda i mars–april, då vi förstod att det skulle bli en mer omfattande epidemi. Utvärderingen får väl titta på vad vi kan lära av detta.
Hur ska vi då klara nästa stora virusutbrott bättre?
– För det första måste vi ha mer fokus mot äldreomsorgen och skydda de mest sköra. Jag tycker också att all sjukvårdspersonal måste vaccineras tidigare. Vi bör även vaccinera anhöriga till äldre personer tidigare. Vi får utvärdera om vi behöver hårdare restriktioner som i våra grannländer. Det kan jag inte svara på än.
Norrbotten hade 2020 en överdödlighet på 167 personer jämfört med året innan.
– Det är ändå bara någon halv promille av Norrbottens befolkning. För att få lite perspektiv kan man jämföra med spanska sjukan för hundra år sedan, då dog flera procent av Norrbottens befolkning.
När tror du att pandemin är över och vi kan återgå till det liv vi hade innan?
– Vi får nog räkna med att det dröjer till 2022. Smittspridningen är hög nu, men den kommer att avta under sommaren och början på hösten. Sedan minskar smittan i takt med vaccinationerna. Jag tror dock inte att det räcker med en vaccinationsomgång. Vi får nog göra om det med nya vaccinationer nästa år, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.