"Siv" blev mobbad och utfryst i flera år

”Siv” såg fram emot att utbilda sig till sitt drömyrke, men åren på transportprogrammet på en skola i Norrbotten blev inte vad hon hoppats på. Nu berättar hon om en tuff tid med mobbning och utfrysning, vilket påverkat hennes studier. ”Skolan har inte gjort något åt det”, säger hon.

Eleven som vi talat med berättar att vissa skolkamrater frusit ut henne under hela gymnasietiden, fast hon inte upplever att hon gjort dem något.

Eleven som vi talat med berättar att vissa skolkamrater frusit ut henne under hela gymnasietiden, fast hon inte upplever att hon gjort dem något.

Foto: TT

Norrbotten2021-05-25 20:10

En lärare på fordons- och transportprogrammet uppger att fem-sex av drygt 20 elever riskerar att inte hinna ta e-behörighet. Han uppger att en del av lärarna inte har velat övningsköra med eleverna och att det då har det blivit mindre tid för dem att övningsköra.

Vi träffar två elever på skolan, som vi kan kalla Klara och Siv. De har inte själva valt att vara anonyma, det är ett beslut som ansvarig utgivare har fattat.

Båda har samma bakgrund och tycker det är roligt att köra bil. De har släktingar som är lastbilschaufförer och har ett stort intresse för fordon.

Klara håller på att ta sin E-behörighet och kommer att hinna ta den före studenten. För henne var det viktigt eftersom hon kommer att arbeta på en arbetsplats där de bara har lastbilar med släp.

– Det ger fler möjligheter att välja jobb och jag kommer köra upp i morgon (läs fredag förra veckan) eller nästa vecka (läs denna vecka).

Siv kommer inte hinna ta den och riskerar att även inte hinna ta C-behörigheten heller, som ger behörighet att köra lastbil.

– Det har varit jätteviktigt för mig att hinna med alla korten, men det är mycket som satt stopp för det. Bland annat beror det på coronan. Jag har även varit sjuk en hel del och inte känt någon samhörighet i klassen.

Hon berättar att hon känt sig utfryst och baktalad ända sedan ettan på gymnasiet, men påpekar att det inte är av alla klasskamrater, utan vissa av dem. Hela situationen har påverkat hela hennes utbildning mycket negativt.

– Jag vet inte om jag ska kalla det mobbning, men man ska känna sig välkommen när man kommer hit varje dag. Det hade varit roligt att ha någon att prata och skratta med, i stället för att bli utskrattad när jag gjort misstag. Det har varit tufft. Det måste jag erkänna. Men det är inte bara jag som är utstött, andra är det också.

Klara upplever också att klassen är väldigt splittrad och uppdelad i olika grupperingar.

– Jag umgås inte med jättemånga i vår klass, utan med ett par från den andra klassen. Jag känner inte att jag är utfryst, eftersom jag valt det själv.

Men hon förstår Siv och tillägger, att klassen nu blivit uppdelad i två grupper. Den ena gör praktik och den andra är på skolan.

– Det är ganska skönt, säger Siv. 

Hon talade med sin lärare, men uppger att det inte förbättrade hennes situation.

– Bara en lärare har vetat om det. Jag har inte fått vara i skolan varje dag, utan läst teorin hemma. Det var rektorns beslut, men eftersom inte alla lärare visste om det fick jag ogiltig frånvaro på grund av brister i kommunikationen.

Den praktiska delen har hon gjort på skolan, men upplevde att det blev hackigt när hon inte fick köra varje dag. 

– Sedan blev det ändrat till att jag ska vara här varje dag och det är bättre för mig. Men nu när det är så kort tid kvar har jag valt att köra mitt eget race och skiter i vad andra tycker. Jag kämpar på för att ta C-behörighet eftersom jag är sugen på att köra grusbil, säger Siv.

Skulle hon inte hinna kommer hon att få möjlighet att ta den via Arbetsförmedlingen. Däremot är hon tveksam till om hon kommer bekosta E-behörigheten själv.

Hon känner sig stark, men önskar att skolan hade löst hennes situation på ett bättre sätt. Trots allt, tillägger Siv, är hon nu på god väg att få ett jobb.

Likabehandlingsplan

Av likabehandlingsplanen för aktuellt gymnasium i det här fallet framgår att målet är att det vid skolan inte ska förekomma någon form av diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling.

Det framgår även att det är viktigt att känna tillhörighet för att känna sig trygg. Därför ska varje program genomföra gemensamma insatser för att stärka sammanhållningen i klassen och mellan klasser.

Personal som får kännedom om trakasserier eller kränkande behandling ska omedelbart dokumentera det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!