Sista chansen innan byggstrejk

Byggnads har fortfarande inte kommit överens med Sveriges byggindustrier. Nu görs ett sista försök att sluta avtal – tackar parterna nej bryter strejken ut på tisdag morgon.

BOSTÄDER PÅVERKAS. Om byggstrejken bryter ut berörs NCC:s bygge av nya bostadsrätter på Lulsundsberget. Arkivbild.

BOSTÄDER PÅVERKAS. Om byggstrejken bryter ut berörs NCC:s bygge av nya bostadsrätter på Lulsundsberget. Arkivbild.

Foto: Pär Bäckström

Norrbotten2016-04-11 16:44

Under måndagen träffade båda parter i byggkonflikten medlare, och ett nytt bud lämnades vid 16-tiden. Senast klockan 19 på måndagen ska Sveriges byggindustrier och fackförbundet Byggnads ha besvarat budet. Om svaret blir nej går 2600 Byggnadsmedlemmar ut i strejk klockan 06 på tisdag.

– Byggnads gick in i avtalsrörelsen med ett par övergripande mål. Att få ordning och reda på våra arbetsplatser och få bort låglönekonkurrens och fiffel genom att utveckla huvudentreprenörsansvaret. Vi vill också öppna upp byggbranschen för kvinnor, nyanlända och lärlingar. Det gör man inte gratis och medel för det ska tas ur produktionen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

I Luleå berör strejken NCC:s bostadsbygge på Lulsundsberget, Nåidens bygge av trygghetsbostäder på Gäddviksvägen i Gammelstad och hela kranföretaget Havator. I Kiruna strejkar anställda på Peab:s bygge av det nya stadshuset, och i Piteå berörs Stadstornet i kvarteret Ekorren på Prästgårdsgatan, som NCC ansvarar för.

Konflikten om det nya byggavtalet gäller bland annat löner och mångfaldsfrågor inom branschen. I lördags sade arbetsgivarsidan ja till ett bud från medlarna – men Byggnads tackade nej.

– Ackordslönerna är ett fundament för hela byggbranschen och är både arbetsgivarnas och byggnadsarbetarnas möjlighet till inflytande och delaktighet på arbetsplatsen. Vi har ett unikt system som har varit väldigt gynnsamt för branschen i många år och det är värt att bevara, sade Johan Lindholm, Byggnads ordförande, i ett pressmeddelande.

Sveriges byggindustrier å sin sida beklagade Byggnads nekande och menar att det hela är en maktkamp inom LO om vilka förbund som sätter lönenivån, i stället för en fråga om mångfald i branschen.

– Nu säger Byggnads nej till en låglönesatsning, en förbättrad jämställdhet, integration och en förbättrad arbetsmiljö. De säger även nej till en utökad möjlighet att delegera mandat till de fackliga förtroendemännen. Trots att vi tillmötesgått dem i ackordsfrågan väljer de ändå att säga nej till medlarnas bud, sade Mats Åkerlind, förhandlingschef för Sveriges Byggindustrier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om