Regionen har åter gått upp i förstärkningsläge efter coronautbrottet i Gällivare, med ytterligare samarbete mellan länets sjukhus och en stor ökning av provtagning och smittspårning.
Camilla Eriksson Sundberg, Vårdförbundet, uppger att personalsituationen är mycket tuff, när många sjuksköterskor redan har gått på sommarledighet.
– Personal som har påbörjat semestern kallas in och får göra extrapass – och det "luktar" som att regionen får kalla in ännu fler framöver.
Semesteransökningarna hittills har beviljats sent, knappt två veckor innan ledigheten, och nu sprids oron hos vårdpersonalen om att de inte får sina fyra sammanhängande semesterveckor, trots tidigare besked.
– De som har semester senare i sommar har inte fått besked ännu. Regionen drar ut på det, deras taktik hela vägen.
Regionen har de senaste åren arbetat aktivt för att bli oberoende av inhyrd vårdpersonal, eftersom hyrsköterskor och -läkare tynger vårdens ekonomi.
Bemanningsstoppet har delvis hävts under coronakrisen och regionen har åter börjat avropa – beställa – externa privata vårdresurser men Eriksson Sundberg ifrågasätter varför det inte skedde långt tidigare – för att garantera sommarledigheten för medlemmarna.
– De borde ha gjort avrop redan i mars, men det är först de senaste veckorna det har skett. Dessutom är det svårt att få tag på bemanningspersonal nu. Ju tätare inpå sommaren som regionen har panik i blicken, desto mer betalt tar bemanningsföretagen.
Regiondirektör Anna-Stina Nordmark-Nilsson uppger att ambitionen alltjämt är att erbjuda vårdpersonalen fyra veckors semester.
– Vi jobbar benhårt för det. Men i värsta fall tvingas vi återkalla semester.
När det gäller bemanningslösningar har regionen tillsammans med bland andra Västerbotten redan ramavtal med flera företag.
– Som en absolut sista utväg kan vi avropa från dem. Vi köper redan in vissa bemanningstjänster utifrån. Jag har på mitt bord att skriva på några avtal med bemanningsföretagen nu.
– Men inte ens den bästa kristallkulan skulle redan i början på mars tala om hur coronapandemin utvecklas och om det skulle komma en ny topp, säger regiondirektören.
Inget utrymme för efterklokhet?
– För mig finns ingen stolthet i detta, prestigen lägger jag åt sidan. Men vad skulle vi avropa redan i mars? Vi såg inte behoven då. Och om man avropar bemanningsresurser för tidigt, då får vi betala för dem även om de inte behövs.
Regeringen har utlovat att regionerna ersätts för alla coronautgifter men Anna-Stina Nordmark-Nilsson menar att pengarna inte hade kunnat gå till en "buffert" med bemanningspersonal, utifall att nya utbrott sker i sommar.
– Vi kan inte använda skattepengar så slarvigt.
Hon tror inte heller på att erbjuda med mer pengar till vårdpersonalen om de flyttar semesterveckor till senare i höst.
– Våra medarbetare signalerar ju att de är trötta. Därför vore det cyniskt att locka med mer pengar för att få dem att orka mer.