Kanske har flera av dina väninnor på Facebook redan delat kedjebrevet om "Secret sister", ett julklappsutbyte där du ska få sex av dina kvinnliga vänner att också delta. Det går ut på att köpa en julklapp för runt hundra kronor som du skickar till en hemlig väninna. Sedan ska du kunna få 6-36 julklappar tillbaka.
Medieprofilen Anna Stenberg är en av de som valt att delta. Hon ser det som en systerskapskedja.
– Jag hatar egentligen kedjebrev men av någon anledning tyckte jag att det här var kul, kanske för att det var en grej kvinnor emellan, säger hon.
Hon fick en lista med två namn och instruktioner om att skicka sin julklapp till förstanamnet. Sedan ska hon ta bort denne från listan, lägga till sitt eget namn och skicka vidare till sex vänner.
– Personligen bryr jag mig inte om jag får något tillbaka för det känns mer som en rolig grej som kan muntra upp. Det som ger lite dålig smak i munnen är att det uppmanar till konsumtionshets och därför köpte jag julklappen på loppis, säger hon.
Tänkte du på att det här kunde vara något skumt?
– Nej. Det har ju florerat många upplägg genom åren där man ska skicka böcker och på 80-talet skickade man runt sudd och klistermärken, så det känns inte som något nytt.
Men det är bra att känna till att de som gått med tidigt är de som kommer att få julklappar, medan de som kommer in sent riskerar få lite eller ingenting.
– Ger man sig in i det här får man räkna med att man inte tjänar på det. Man kan inte i efterhand säga att man blev lurad för det ingår i hela kedjebrevskonceptet att man blir lurad och att bara ett fåtal vinner, säger Lars Andersson, chef på polisens regionala bedrägericenter.
Polisen rekommenderar att man inte deltar i tron att man får en massa julklappar. Han säger att upplägget låter identiskt med hur kedjebrev typiskt har sett ut i över 40 år.
– Jag kommer i håg när jag var sju år gammal och det kom kedjebrev i posten, säger han.
I USA ska "Secret sister" ha dykt upp på Facebook 2015 och pyramidspelet har uppmärksammats i landets största dagstidning USA Today så sent som förra året. Myndigheterna uppmanar folk att inte delta för att det är olagligt, men i Sverige bedöms det olika från fall till fall.