– Vi anser att resurserna som skattebetalarna betalar i första hand ska gå till vården. Vi vill se en enhetlig och jämlik vård i hela landet. Oavsett om man bor i Skåne eller Norrbotten ska man ha tillgång till samma sjukvård. Så är det inte i dagsläget. Det ska inte vara en kostnad för enskilda regioner. Det är en kostnad som alla skattebetalare i landet ska bära, säger oppositionsrådet Marianne Sandström (SD).
När skulle det här skulle införas?
– Det är en svår fråga. En omställning skulle ta flera år. Det handlar om att bygga organisationer och ramverk så att alla kan få lika förutsättningar, säger Marianne Sandström.
Sjukvårdspartiets Kenneth Backgård ser inte ett förstatligande som ett alternativ.
– Vi kan tänka oss statlig styrning av den högspecialiserade vården som ofta finns på regionsjukhus. Däremot tror vi inte alls att staten skulle klara av primärvården bättre. Vi har en speciell geografisk situation i Norrbotten som inte finns på riksplanet.
Han säger att en centralisering av beslutsfattandet skulle drabba norra Sverige.
– Många av dem som sitter i Stockholm har knappt varit i Norrbotten. Polisen är statlig och hur många är nöjda med deras verksamhet? Trots att man storsatsar på nyrekryteringar är det nog många här som undrar var de är någonstans i länet. Regionen sköter vården bättre och mer demokratiskt än ett förstatligande, säger regionrådet Kenneth Backgård.
Centerpartiets regionråd Nils-Olov Lindfors (C) tycker att förslaget är rent röstfiske.
– Argumentet de framför tror jag är fullständig bullshit. Vi har god erfarenhet av centralisering och då får landsbygden alltid stryk. Ett förstatligande vore förödande. Jag tror att vi skulle ha kvar maximalt två av våra fem sjukhus om det skulle ske.
Han menar att sjukvårdens framtid i regionen ser ljus ut.
– Vi kommer bli 100 000 fler i Norrbotten fram till 2045. Tusen nya norrbottningar innebär en skatteintäkt kring 20-30 miljoner kronor per år. Då får vi ytterligare resurser som går att satsa vården, säger Nils-Olov Lindfors.
Även Vänsterpartiets oppositionsråd Glenn Berggård (V) säger nej.
– Vänstern säger nej till förstatligande, men vi vill att staten ska bidra med mer resurser så att vi kan få en jämlik, fungerande sjukvård i hela landet, säger han.
Han menar att det är en demokratifråga, att sjukvården bör skötas på regional nivå.
– Den regionala politiska nivån ska finnas. Det finns regionala företrädare som kan se de specifika regionala problemen och bidra med lösningar.
Moderaterna, som eventuellt ska ingå i ett kommande regeringssamarbete med både SD och KD, säger nej.
– Historiskt så har vi varit inne på att förstatliga sjukvården. Det är en åsikt som vi absolut inte har nu. Jag tror inte att staten är bättre på att sköta hälso- och sjukvården än regionerna är, säger regionsrådet Linda Frohm (M).
– Jag tror det skulle innebära att vi bara har ett eller två sjukhus i länet, fortsätter hon.
Moderaterna är öppna för statlig styrning inom vissa områden:
– Gällande den specialiserade vården skulle jag kunna tänka mig en större statlig styrning, säger Linda Frohm.
Socialdemokraternas regionråd Anders Öberg tycker inte att ett förstatligande är lämpligt.
– Det är inte en lösning på sjukvårdens utmaningar och för Norrbotten särskilt då vi har egna utmaningar med långa avstånd där både tätorter och glesbygd samsas. Dessutom behöver vi ett politiskt inflyttande från Norrbotten om hur vi behöver ha vår sjukvård, säger han.
Varför driver KD och SD den här politiken?
– Det är ett sätt att minimera politikens inflytande över hälso-och sjukvården. Med ett förstatligande skulle vi få ett riksdagsutskott som hanterar utmaningarna och då blir det lättare att privatisera sjukvården om man har en majoritet, säger Anders Öberg (S).
Kristdemokraternas förste namn på listan till Region Norrbotten, Håkan Kero, reagerar på politikernas åsikter.
– Man måste göra en faktakoll på hur det fungerar i länder med ett huvudmannaskap. Det finns inget som tyder på att politiker på regional nivå skulle ge en mindre centralisering jämfört med hur det fungerar i länder med en statligt styrd vård.
Han menar att ett förstatligande har fler fördelar.
– För det första så känner länder med statlig styrd vård inte till de vårdköer som vi har i Sverige, för det andra så kan vårdutbildad personal sköta sjukhus och hälsocentraler lika bra som politiker och politiskt tillsatta tjänstemän och för det tredje så stannar de ekonomiska resurserna i vården istället för i en politik- och tjänstemannaorganisation. Vi vill i Norrbottens regionfullmäktige förbereda för en ny organisation efter valet, säger Håkan Kero (KD).