SD får tunga poster i riksdagen – M får ge vika

SD får flera tunga ordförandeposter i riksdagen, som i utrikes- och justitieutskottet. Samtidigt kommer kritiken från flera håll, däribland från MP:s språkrör Per Bolund. "Jag fäster ingen vikt vid Bolunds twittrande. Det här kommer fungera utmärkt", säger riksdagsledamot Eric Palmqvist (SD).

Sverigedemokraterna får fyra tunga ordförandeposter i riksdagen kommande mandatperiod. Eric Palmqvist (SD) välkomnar beskedet medan Mattias Karlsson (M) accepterar att hans parti måste göra eftergifterna till SD.

Sverigedemokraterna får fyra tunga ordförandeposter i riksdagen kommande mandatperiod. Eric Palmqvist (SD) välkomnar beskedet medan Mattias Karlsson (M) accepterar att hans parti måste göra eftergifterna till SD.

Foto: Arkiv

Norrbotten2022-09-30 15:21

Det nya regeringsunderlaget M, SD, KD och L har enats om en fördelning av merparten av presidieposterna i riksdagens utskott, meddelades av partierna under fredagen.   

SD, landets näst största parti efter S, får flest nomineringar till ordförandeposterna inför nästa veckas omröstning i riksdagen – nämligen i arbetsmarknadsutskottet, näringsutskottet, justitieutskottet samt utrikesutskottet – och beskedet glädjer Eric Palmqvist (SD), riksdagsledamot från Gällivare.

– Förhoppningsvis får jag sitta kvar i näringsutskottet och då känns det extra positivt med en partikamrat som ordförande. 

Eric Palmqvist ser stora möjligheter för SD att få extra inflytande nu.

– Förutom den rena prestigen är det utskottsordföranden som leder arbetet i utskottens presidium, och sätter formen för arbetet framåt. Dessutom är det ordföranden som har den ledande utåtriktade rollen vid resor och besök, även gentemot medierna, säger han.

Samtidigt väcker nomineringarna redan kritik från oppositionshåll.  

"Att partiet som inte kan välja mellan Putin och Biden ska leda utrikesutskottet känns ju inte toppen", twittrade MP:s Per Bolund apropå Jimmie Åkessons (SD) tidigare velande i frågan. 

– Det tänker jag inte ens kommentera. Bolund får tycka som han vill, jag fäster ingen vikt vid hans twittrande, svarar Palmqvist.  

Men SD:s lämplighet ifrågasätts också gällande ordförandeskapet i justitieutskottet, med tanke på partiets historik med ett flertal uteslutna förtroendevalda som har hamnat i trubbel med rättvisan. 

– Det är inte såna ledamöter som kan få ordförandeposter för SD. Tvärtom förväntar jag mig personer som har en god vandel och ett högt anseende, och därmed tar uppdragen på stort allvar, säger riksdagledamoten från Gällivare.

Mattias Karlsson (M), riksdagsledamot från Luleå, accepterar att SD får flest ordförandeposter, och i så tunga utskott därtill. 

– SD är näst största parti i riksdagen och störst i vårt regeringsunderlag. Därför är detta rimligt. 

Inget talar däremot för att SD får ministerposter i Ulf Kristerssons regering, samtidigt som M fick förste talmansposten i form av Andreas Norlén, vilket därmed innebär att M måste komma med dessa eftergifter nu. 

– För oss var det viktigt att få talmansposten och i en sån förhandling är det rimligt att ge bort flera ordförandeposter i utskotten till SD. Ett givande och tagande.

M får ordförandeposterna i finansutskottet, socialförsäkringsutskottet samt EU-nämnden, vilket Karlsson välkomnar.

– EU-nämnden känns extra viktigt när Sverige blir ordförande i EU och socialförsäkringsutskottet står för drygt en tredjedel i hela statsbudgeten, så det är oerhört viktigt att vi får ordförandeskapet där också. 

Själv tar Mattias Karlsson ta plats i finansutskottet kommande mandatperiod, antingen som ordinarie eller suppleant. 

– Jag satt först tre år i finansutskottet, så det är frågor jag kan, säger Mattias Karlsson som därefter har ingått i socialförsäkringsutskottet under denna sin första mandatperiod. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!