Vad ska en rektor svara om ett parti som Sverigedemokraterna knackar på dörren och vill ställa upp bokbord på just deras skola inför höstens riksdagsval? Därom tvista de lärde.
Tydlig policy
- Det är just den frågan som våra jurister håller på att reda ut. Skolledningarna har varit osäkra på hur man ska göra och i flera fall har rektorer sagt nej, vilket man fått kritik för, säger projektledaren Peter Östlund på Skolverket.
På Gymnasiebyns samhällsprogram i Luleå har man en tydlig policy: endast partier som är invalda i demokratiska församlingar, såsom riksdagen och fullmäktige, får komma dit och ha bokbord och delta i debatter.
- Vi måste dra gränsen någonstans och om det inte är rätt få vi väl ta det då, säger Mats Johansen.
Har Sverigedemokraterna försökt att få komma till er?
- De ringde och frågade inför förra valet, då har jag sagt hur vår policy är. Blir de invalda i en demokratisk församling då kan vi inte säga nej, säger Mats Johansen.
Är det rätt?
- Det går att diskutera det hur mycket som helst om det är demokratiskt rätt. Alla vill komma hit i ett eller annat syfte, men vi måste begränsa oss, säger han. Bengt Augustsson, Gymnasiechef i Luleå, säger till NSD att den övegripande policyn för Gymnasiebyn är att alla partier får komma in och ha bokbord.
På Björknäsgymnasiet i Boden har de inte några politiska debatter alls. Skolan hänvisar till att det tar för mycket tid.
- Vi låter alla partier komma in och ha bokbord och som jag ser det måste vi behandla alla lika där. Så länge Sverigedemokraterna är ett nationellt parti som var och en kan rösta på så kan vi inte göra någon urskiljning, säger Pia Elmgren.
Om det blir bråk?
- Så får vi handskas med det då, säger hon. Det går inte att säga nej till Sverigedemokraterna av skälet att ?er tycker vi inte om?, menar Bert-Olov Ström som är chef för Lapplands gymnasium som innefattar gymnasieskolorna i Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Pajala.
- Vi kan inte neka dem, även om vi skulle vilja. Man kan tycka att deras politik går emot skolans värdegrund men samtidigt så har vi svårt att peka på ett lagrum som säger att här får ni inte komma in, säger han. Man kan inte heller ställa in politiska debatter för att ?slippa? vissa partier, framhåller Ström.
- Det finns säkert de som skulle förespråka en sån linje men då värjer vi oss från det demokratiska uppdraget som är att intressera eleverna för politik.
SD är inte välkomna på alla skolor
Många av länets gymnasieskolor säger ja till att låta ett parti som Sverigedemokraterna föra ut sitt politiska budskap till deras elever.Men på Samhällsprogrammet i Luleå är det stopp.? Vi tar bara in partier som är invalda i demokratiska församlingar, säger Mats Johansen, samhällskunskapslärare.Många av länets gymnasieskolor säger ja till att låta ett parti som Sverigedemokraterna föra ut sitt politiska budskap till deras elever. Men på Samhällsprogrammet i Luleå är det stopp.- Vi tar bara in partier som är invalda i demokratiska församlingar, säger Mats Johansen, samhällskunskapslärare.
"Vi har svårt att peka på ett lagrum som säger att vissa partier inte får ställa upp ett bokbord på våra skolor", säger Bert-Olov Ström.
Foto: pär bäckström
Vissa skolor, i södra Sverige, har stängt dörren till partier som Nationaldemokraterna och Sverigedemokraterna. Justitiekanslern har gett skolorna bakläxa, och skriver i ett beslut att de inte får utestänga vissa partier. Skolverket har nu fått i uppdrag av regeringen att formulera tydligare direktiv om hur politiska partier och organisationer ska hanteras i skolan.
I de nya riktlinjerna, som presenteras 15 april, kommer JK:s beslut vara vägledande. I mars 2010 blev det bråk när Sverigedemokraterna var på Bolandsgymnasiet i Uppsala ? vilket slutade i en anmälan om olaga hot och försök till misshandel, enligt SR.
I februari 2010 utbröt ett bråk på Värmdö gymnasium i Stockholm efter att Nationaldemokraterna haft bokbord där.