Scherman: "Inför korven är vi alla lika"

Jan Scherman har rest genom landet, med start i Kiruna i norr för att hitta historierna och människorna bakom det svenskaste vi har – korven. I dagarna kommer han ut med en bok om sin passion.

Journalisten Jan Scherman är aktuell med boken "Den svenska korvresan" där han rest runt i landet och träffat korvhantverkare.

Journalisten Jan Scherman är aktuell med boken "Den svenska korvresan" där han rest runt i landet och träffat korvhantverkare.

Foto: Magnus Liam Karlsson

Norrbotten2020-09-16 19:00

”Den svenska korvresan” heter boken som ges ut i dagarna. I den reser han runt från norr till söder för att träffa fabrikörerna bakom sina korvfavoriter. 

Med start i Kiruna och Empes gatukök som funnits i över 70 år, vidare ner över länet har han stannat till hos bland andra Jokkmokks korv, Alviksgården i Luleå och Piteortens chark. 

– Det finns en stolthet och stort hantverkskunnande bland många korvfabrikörer i dag. Jag har stött på de allra finaste korvarna både gamla favoriter och nya smakkombinationer. Det har verkligen varit en fantastisk upptäcktsresa, jag skulle lätt kunna skriva en bok till, konstaterar han. 

För Jan Scherman har korven alltid haft en central roll i livet.

– Det började redan som liten grabb när jag spelade bandy och hockey och drömde om att bli lika bra som min idol Sigge Ericsson. Alltid efter ett träningspass blev det en luffare i korvkiosken, det vill säga ett varmt korvbröd med ketchup och senap. Ibland, när jag lyckats spara ihop till 1,25 kronor så hade jag råd med en korv också, berättar Scherman. 

Korven fortsatte att vara en naturlig del av livet, både till vardags och fest, och starkt ihopkopplade med social samvaro och god mat. Som vd på TV4 valde han bort det egna chefsrummet och köpte istället in en korvkokare som togs fram till varje personalmöte. 

– Det hände någonting för inför korven är vi alla lika. Plötsligt började folk prata med varandra över avdelningsgränserna oavsett titel. Den bröt gränser och blev ett betydelsefullt inslag på redaktionen. 

Under arbetet med boken har han mött en viss skepsis. 

– Så fort jag pratat med människor om att jag skriver den här boken har folk skrattat och undrat varför. Hur kan man skriva en bok om korv?  Det drar något löjets skimmer över sig. Men det har så många aspekter och jag har skämtsamt förklarat att jag försöker se mellan korvarna, historierna och hantverket bakom. 

Men ”Den svenska korvresan” handlar inte bara om korv menar Jan Scherman. Förutom att möta människorna bakom, har han även velat berätta om lyckad integration. 

– Ta Jokkmokkskorv exempelvis. De har anställda som kommer från tio olika länder. Varken där eller någon annanstans har jag mött synsättet att det är jobbigt med integration och att vi har för stor invandring. Tvärtom har man en lysande integration som helt bygger på att man behöver folk som jobbar och som har en hantverkskunskap som vi behöver. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!