SCA avverkade inom blivande naturreservat

SCA avverkade tio hektar skog med höga naturvärden. Skogsbolaget beklagar att det skett och säger att det gjorts av misstag.

Skogen på Askeberget beskrevs som närainpå en urskog, men nu är den ett kalhygge. SCA säger sig att av misstag ha avverkat tio hektar av Askeberget som snart ska bli naturreservat.

Skogen på Askeberget beskrevs som närainpå en urskog, men nu är den ett kalhygge. SCA säger sig att av misstag ha avverkat tio hektar av Askeberget som snart ska bli naturreservat.

Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Norrbotten2022-12-07 16:17

Länsstyrelsen beskriver skogen på Askeberget i Arjeplog som ett område där många träd är flera hundra år gamla och en natur som utgör ett hem för många rödlistade arter. Fylld av lavar, mossor, träd och svampar som det tar sekel för att etablera sig. De skulle kalla den urskog om det inte var för att det någon gång långt bak i tiden skett en lättare gallring i gammeldags skogsbruk.

Men tio hektar av skogen därbeskrivs nu istället bäst som kalhygge.

SCA:s skogsmaskiner avverkade ett större område kring Askeberget 2020, och nu har det visat sig att tio hektar av skogen som utreds för att bli naturreservat har kapats ner.

"Det grundar sig i ett olyckligt missförstånd där en flyttad gränsdragning för en tänkt reservatsbildning uppmärksammades för sent. Den gränsdragning som gjorts i ursprungligt förslag för reservat flyttades utan att SCA uppmärksammade detta", kommenterar SCA.

Camilla Carlsson, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen, tycker det som skett är mycket tråkigt.

– Det är väldigt olyckligt att det kunde hända. Många av träden var flera hundra år gamla, man kan säga att det är lång leveranstid på sådan skog. Och oavsett vad man gör så kan man aldrig riktigt återställa samma natur.

Hon berättar att när länsstyrelsen fick höra om avverkningsplanerna så hade de kontaktat SCA om reservatsplaner. Man skickade då en preliminär avgränsning som i ett senare skede ändrades. SCA underrättades om den nya gränsdragningen, men när skogsmaskinerna gick in i skogen utgick de ändå från den gamla kartan.

Därmed kalavverkades tio hektar av det planerade naturreservatet Askeberget på 270 hektar. Carlsson beskriver det som ett sår i det blivande reservatet.

Hade ni i länsstyrelsen kunnat göra något annorlunda för att detta inte skulle ha ske? Har ni någon skuld i det här?

– Nej, jag kan inte se det. Vi informerade både SCA och markägaren om den nya gränsdragningen. Vi kan inte stå ute i skogen och vakta.

Hur förhindrar man att det händer på fler platser?

– Genom att ha samråd och bra dialog med varandra, precis som vi gjort. Men här skedde ett misstag på grund av den mänskliga faktorn.

Det har blivit en ganska tjorvig historia om kompensation och återställning där SCA, länsstyrelsen, Naturvårdsverket och markägaren är inblandade. Markägaren har nämligen fått dubbelt betalt, både för att avvara marken till naturreservat och för att den höggs ner i avverkningen.

I samråd med myndigheterna har SCA tagit på sig att köra tillbaka stockarna de hunnit köra bort, för att låta veden bli en livsmiljö för arter som kräver sådant. De säger sig se allvarligt på det inträffade och ska se över rutiner för att undvika att något liknande händer igen.

Men det finns ändå ett ställe där skon klämmer. SCA är certifierad med branschens miljöcertifiering, FSC, och lovar att deras produkter kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk där skog med höga naturvärden inte avverkats. Ändå har tio hektar skog som närmast beskrivs som urskog kapats ner.

Borde inte skogens höga naturvärden upptäckts på plats?

– Felet har inträffat i planeringen av markområdet, berör en yta som inledningsvis var beslutad för avverkning och som inte bedömts innehålla höga naturvärden. Att gränsdragningen för vilken del av den planerade avverkningen som skulle undantas, enligt länsstyrelsens förändrade gräns, inte uppdaterades innan arbetets start är väldigt olyckligt och ska inte läggas den enskilde maskinföraren till last, svarar Robert Östholm, presschef SCA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!