Det är regeringen som i samråd med Folkhälsomyndigheten (FHM) och på regionernas initiativ beslutat om detta uppdrag till samtliga länsstyrelser.
FHM bedömer att allt fler regioner går in i en "senpandemisk" fas där smittspridningen går långsammare. Det innebär att en mer aktiv smittspårning på regional nivå är aktuellt för att ytterligare begränsa smittspridningen.
Provtagningen ska omfatta både en pågående infektion av covid-19 samt antikroppstester. Antikroppstester kan användas för att för att utvärdera vilka som redan genomgått infektionen. Ett positivt antikroppstest skulle kunna bidra till att fler kan arbeta eller återgå i arbete.
– Det är ett bra beslut. Det är bra att man kan både påbörja provtagning när det gäller pågående infektion och antikroppstester – och att det blir en bredare målgrupp att jobba med än bara nyckelpersoner i samhället. Det är viktigt för att kunna begränsa smittspridningen, säger Anders Öhlund, krisstabschef på länsstyrelsen i Norrbotten.
Regionerna ansvarar för provtagningen samt analys. Länsstyrelsernas uppdrag är att skapa förutsättningar för och stötta regionerna i utförande av storskalig testning.
– Region Norrbotten är huvudansvarig. Vi kommer ganska omgående starta en dialog med regionen för att veta hur vi kan hjälpa och stödja dem på bästa sätt.
Länsstyrelserna ska även bistå i samordning av kommunerna inom länet vad gäller testning av personal och enskilda inom exempelvis kommunal hälso- och sjukvård samt inom äldreomsorgen.