Sandön fick ge namn på kvarter i Helsingborg

Öar i Luleå, Kalix och Haparanda ger namn till kvarter i Helsingborg.
Öar i Luleå, Kalix och Haparanda ger namn till kvarter i Helsingborg.

Småskär, Saxskäret och Seskarö. De är några av öarna i Norrbottens skärgård som fått ge namn till 22 kvarter – i Helsingborg

Norrbotten 27 november 2019 11:20

Rydebäck, söder om Helsingborg, har en befolkning på mellan 6 000 och 7 000 och har sedan tidigare ö-tema på gator och kvarter. Där finns vägar som Ingarövägen och Långövägen. 

När det nu byggs ett nytt område med 200 bostäder, Månsgård, har man fått leta i långt bort från Skåne för att hitta nya kvartersnamn med ö-anknytning.

Öar i närområdet tog snabbt slut, Helsingborg har ingen egen skärgård.

–  Vi har ju bara Ven och nästa ö blir Danmark, säger Dick Johansson, avdelningschef, stadsmiljö, Helsingborg kommun.

 

I Månsgård har alltså kvarteren fått namn från öar i Luleå, Kalix och Haparanda skärgård.  Namnen är: Altappen, Degerön, Uddskär, Hamnögrundet, Hindersön, Långön, Rövaren, Kallaxön, Stångholmen, Seskarö, Kälkholmen, Borgen, Vattungen, Halsön, Sandskäret, Sandön, Saxskäret, Brändön, Svartölandet, Kluntarna, Bastaskäret och Småskär.

 

Varför just dessa öar?

– Handläggaren som tagit fram de här öarna har slutat så jag har inget svar på det. Men jag antar att man undersökt olika namn i temat, och i detta fall, efter ett område med tillräckligt med öar och hittat det i Luleå skärgård med omnejd, säger Johansson.

I Luleås nya område Kronan har kvareten döpts efter fritidsföretelser som, Ryggsäcken, Pjäxan, Toppluvan och Vallan. 

 

Dick Johansson föreslår lite skämtsamt att vi borde hämta inspiration från Skåne vid nästa område. Riktigt vad detta skulle vara kom vi inte fram till vid vårt korta telefonsamtal.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa