Region Jämtland Härjedalen var först i Sverige med att teckna avtal om specialistvård med Sanks. Nu följer Norrbotten, Västerbotten och Dalarna efter.
Sofia Kling är huvudkoordinator för Kunskapsnätverket för samisk hälsa. Hon arbetade tidigare i Region Jämtland Härjedalen och kan berätta om erfarenheterna därifrån:
– Vi har sett att samer har sökt vård i större utsträckning. Vården upplever att det kommer fler med psykisk ohälsa, och det är superviktigt, säger Sofia Kling.
Undersökningar visar att många samer har lågt förtroende för vårdinstitutionerna. Samarbetet med Sanks kan sänka tröskeln, och responsen från patienter som remitterats dit har överlag varit positiv.
– Det är en grupp som är van att få förklara sin kultur väldigt mycket, särskilt vid psykisk ohälsa eftersom den ofta uppstått i ens livssituation. När vården har väldigt låg kunskap om säg renskötsel, samisk kultur, ärvda trauman och historia så har det varit väldigt tungt för patienterna att söka eller få vård. När man kommer till Sanks är det bortlyft från axlarna och behandlingen kan börja direkt.
Sofia Kling framhåller också den kompetenshöjande delen i avtalet som bland annat ger sjukvårdspersonal möjlighet till utbildning vid Sanks.
– Vi har ordnat många utbildningar via Sanks och varit på studiebesök. Det har ökat kunskaperna och förhoppningen är att samiska patienter får en bättre vård också här hemma.