I somras möttes licensjakten på gråsäl med en axelryckning hos Norrbottens yrkesfiskare. Här ses vikaren som ett större hot mot fisket. 170 individer fick fällas på skyddsjakt i Norrbottens län förra året men fiskarna ser inte det som en lösning.
– För oss är det ett måste att det införs jakt på vikaresäl så fort som möjligt för det uppstår så stora skador. Det är svårt att säga i pengar, men de tar mycket fisk som annars skulle ligga i redskapen, säger Ingvar Lerdin i Seskarö, ordförande i Norrbottens kustfiskares producentorganisation.
Nu jublas det åt Naturvårdsverkets förslag om licensjakt på även knubbsäl och vikare. Men innan beslutet i sommar vågar Lerdin inte räkna hem segern.
– Vi är positiva men nu gäller det att få med regeringen på bordet.
Regionrådet Nils-Olov Lindfors (C) ser licensjakten som en framgång för regionen och Norrbottensbänken i riksdagen.
– Påverkansarbetet vi gör genom att Norrbottens representanter krokar arm med varandra i riksdagen ger resultat, säger han och avslöjar hur han firat.
– Jag tog fram en liten burk med löjrom och en olaglig öl från Övertorneå (bryggd av regionpolitikern Tomas Vedestig ), njöt av en jättegod löjromsmacka och sov med ett leende hela natten.
Kallaxprofilen Ulf Lindgren har en vision om Bottenviken som försöksområde för regional förvaltning av säl.
– Precis som vi förvaltar björn och andra rovdjur, för sälen är ju ett rovdjur även om inte alla kanske har förstått det, säger han.
Riksdagsledamoten Ida Karkiainen (S) gillar idén om ett försökområde.
– Vi är väldigt stolta över vårt fiske och vår råvara. Vi vill att den ska nyttjas, vi vill kunna äta den och att vi i Norrbotten ska kunna exportera den. Ur livsmedelssynpunkt är det jätteviktigt och yrkesfisket är jättepressat idag, och där är sälen en av bovarna.
Men varför röstade då regeringen nej till motionen?
– Det är på grund av att regeringen inte vill ha tillkännagivanden från riksdagen utan själv vill äga sitt arbete. Men vi socialdemokrater blev inte besvikna över att det var en motion som gick igenom utan tycker att det är bra på sikt att det här kommer att genomföras, säger Karkiainen.
Hon har tillsammans med Ulf Lindgren träffat ansvarig minister för att uppdatera om läget.
– Vi försöker från Norrbottensbänken opinionsbilda så mycket vi kan, men sälfrågan är inte helt enkel heller. Vi vet att det finns olika uppfattning i olika partier om säljakten, men det är trots allt en riksdagsmajoritet som har beslutat att vi ska införa licensjakt på säl och då ska vi genomföra det.
Nästa hinder är EU:s saluförbud på sälprodukter, som Lindfors hävdar att regionen är nära att få hävt.
– Om man inte lyckas lösa det på den vägen så tror jag att man behöver man lösa det genom någon form av ersättningssystem för att skapa incitament för att jaga, säger Karkiainen.
Ulf Lindgren håller med.
– I Finland tittar man på att införa ett system där man betalar 2 000 kronor per säl om du tar omhand och destruerar den så länge det finns ett saluförbud. Men som jägare är det oetiskt att avliva ett djur utan att ta hand om det. Ingen skulle skjuta en älg och lämna den i skogen, säger han.