Redan den 1 juni var det rejält varmt i Luleå. Då uppmättes månadens högsta temperatur på 25,7 grader. Samma månad, den 28 juni, hade Abisko 29 grader, vilket också blev den varmaste temperaturen som uppmättes i hela Norrbotten under juni-juli.
– På stationerna Karesuando, Abisko och Katterjåkk med mer än 110 år av observationer ser det ut att bli den varmaste sommaren någonsin sedan temperaturerna började mätas. Det har varit en ovanligt varm sommar, även i fjällen, säger Magnus Joelsson.
Värmen till trots har det inte varit någon särskilt torr sommar. I exempelvis Gällivare har det varit en av de fem blötaste somrarna sedan mätningarna där påbörjades i slutet av 1800-talet.
– En varm sommar är ofta torr också, som sommaren 2018 till exempel, men nederbörden har faktiskt varit ganska normal i år.
Den vecka som sticker ut mest klimatologiskt är den första veckan i juni. Några ihållande högtryck med en luftmassa från öst, ofta benämnda som "ryssvärme", har vi däremot inte haft i sommar, enligt Magnus Joelsson.
– Riktigt så har det inte varit, nej, vädret har varit ganska omväxlande. Annars brukar det vara så att vi får väldigt varma perioder när envisa högtryck ligger kvar under lång tid. Nu har vi haft mer ostadiga luftmassor som har gett en del regnskurar. Det har inte varit någon riktig högtrycksblockering.
Även om den globala uppvärmningen genom utsläppen av växthusgaser har starkare effekter på klimatet vintertid märks påverkan även under somrarna, säger Magnus Joelsson.
– Vi har ju en uppvärmning som har tagit fart sedan slutet av 1980-talet, vilket gör att avvikelserna från normalvärdena från 1991 till 2020 de senaste10–15 åren eller så, ofta är varmare än kallare.
Han tillägger:
– Men det är alltid svårt att säga att det inte skulle ha kunnat bli en så här varm sommar som i år även utan den förstärkta växthuseffekten. Värmen i år innebär inte heller att nästa sommar behöver bli varm.
Även om mörkret kryper sig på allt tidigare om kvällarna är det inte fråga om höst i meteorologisk mening riktigt än. På flera håll i fjällen och i västra delen av inlandet är det hösttemperaturer, men inte konstaterad höst än. Meteorologisk höst är det än så länge bara i delar av fjällen. Under kommande tiodagarsperiod kommer sannolikt sommartemperaturerna att fortsätta dominera i länet, enligt Magnus Joelsson.
– Hösten brukar infalla i mitten av september i Norrbotten, men i fjällen redan under augusti.
I Kiruna var medeltemperaturen 12,6 grader under juni månad, nästan tre grader över det normala. I Luleå var det drygt två grader varmare än normalt med 15,4 grader och i Överkalix-Svartbyn var det tre grader varmare än normalt med hela 16 garder under juni månad.
Stationerna Naimakka (startår 1944), Karesuando (1879), Katterjåkk (1905), Abisko (1913), Nikkaluokta (1951), Ritsem (1981), Överkalix-Svartbyn (1963) har haft den varmaste sommaren sedan respektive startår.
I juni månad hade Luleå med sina 378 timmar flest soltimmar i Sverige. I juli låg medeltemperaturen i Luleå på 17,2 grader. Högst medeltemperatur var det i Överkalix-Svartbyn, med 17,4 grader.