39 979 kronor i månaden.
Så tjänar en genomsnittlig lärare i den kommunala grundskolan i Pajala. Det är en femhundralapp mer än i Gällivare, men flera tusenlappar mer än kommunerna i botten.
I Jokkmokks kommun ligger lönerna drygt 2 000 kronor lägre. Skolchefen Helen Isaksson Spik tycker ändå att de har rimliga löner, men de ser behov av en lönesatsning på förskollärare.
– Men i övrigt ligger vi, speciellt på lärare i de äldre årskurserna, väldigt bra till när man jämför. Men vi har rekryterat nyutbildade lärare i ganska stor omfattning och de kommer ju in på lägre löner än i kommuner med större andel lärare som jobbat länge, säger hon.
Hon konstaterar att Jokkmokks få lärare kan ge utslag i statistiken. Men de har även en handfull obehöriga lärare, som i regel har lägre lön.
– Vi är inte löneledande på något sätt men strävar så klart efter att ligga bra i jämförelser. När vi analyserar vår statistik föreslår vi satsningar på de yrkesgrupper där vi ser att vi ligger lite lågt.
Det har hänt att lärare flyttat. Men i Jokkmokk har man inte så stor konkurrens om lärarna, enligt Helen Isaksson Spik.
– Det är inte som mot kusten. Jag menar, det går i stort sett inte att bo i Jokkmokk och jobba någon annanstans så vill man jobba och bo i kommunen gör man det. Men i Boden och Luleå har man ju den konkurrensen.
I Pajala ser skolchefen Leif Rönnbäck ett samband mellan bra betyg och bra löner. 2019 klarade 63,2 procent av eleverna i årskurs 9 kunskapsmålen i alla ämnen, 2022 har den siffran ökat till 86,5 procent. Nio av tio elever har gymnasiebehörighet och meritvärdet, alltså summan av niornas 17 bästa betyg, är näst bäst i Norrbotten några tiondels poäng bakom Arvidsjaur.
– Vi har de tre sista åren satsat ordentligt och det är klart att lärarna också ska ha goda löner. Det är viktigt när man gör ett gott arbete, säger Leif Rönnbäck.
Men tvåan på listan, Gällivare, sticker ut på så sätt att medellönen är nästan lika hög som i Pajala, fastän betygen är bland de sämre i länet. 2022 var meritvärdet 209,6 jämfört med 233,7 i Pajala. Men Gällivare har dokumenterat stora problem med lärarbrist.
Hur påverkade är ni i Pajala av lärarbristen?
– Vi är påverkade på samma sätt som alla andra kommuner i Norrbotten och Sverige. Men sista åren har vi lyckats lite bättre med rekryteringarna, vi har fått fler behöriga lärare och det är vi jätteglada för. Lönen kan vara en del i det hela, säger Leif Rönnbäck.
Hur är det att rekrytera lärare till er glesbygdskommun?
– Vi har fortfarande obehöriga lärare. Vi har inte de extrema problem man ser till exempel i Kiruna, men vi har och kommer ha problem att rekrytera – för det finns för få lärare.
Han tror att den låga arbetslösheten ger viss konkurrens, det kan också påverka lönerna. Kreativa lösningar är välkomna och Leif Rönnbäck berättar om en lokal satsning där politikerna beslutat att dela ut stipendier till lärarstudenter.
– Just nu har vi 15 stipendiater som läser till förskollärare och grundskollärare som får ekonomisk stöttning. Det är för att den som är i valet och kvalet att satsa på studier ska välja att göra det.
Kartläggningen baseras på siffror från månadsskiftet oktober-november. Vi har begärt ut uppgifter om lön, antalet förstelärare och ålder på alla grundskollärare från förskoleklass till och med årskurs 9. Fritidspedagoger och förskollärare är alltså inte med.
*Jokkmokks kommun har efter publiceringen korrigerat sin lönelista och därför är nu medellönen högre än tidigare.