Så tar du hand om dina fötter

Barfotatider.Har du fotsvett är det bara att gratulera. Risken för onda irriterande självsprickor minskar.

Foto: Kurt Engström

Norrbotten2013-06-11 08:03

Vi har släppt loss fötterna sandaler och träskor - har du inte sett över din fothälsa är det hög tid nu. För din och andras skull. Men det är faktiskt inte bara för skönhetens skull du ska visa dina fötter extra omsorg. Fotvård är en viktig del för din allmänhälsa. I alla fall om du frågar Åsa Muotka som är medicinsk fotvårdsterapeut i Luleå med egen praktik. Hälsprickor och nageltrång kan göra rejält ont. Det samma gäller liktornar och svampangrepp på tår och hud.

Köp bra skor

Det första man bör göra för att få en bra fothälsa är att investera i ett par bra skor.

–  Nuförtiden är utbudet stort, man kan få snygga skor som dessutom är bra för dina fötter, säger Åsa Muotka .

–  Platta skor som många tonåringar har utan stöd är inte alls bra, det ger ingen avlastning för foten alls.

Det är också viktigt att klippa tånaglarna rätt. Naglarna ska klippas rakt av och inte för kort. Nagelbädden ska täckas av nageln. Har du klippt av nageln för mycket eller snett kan nageln växa fel och skära in i huden med risk för att området det blir rött, svullet och ömt. Har du återkommande problem bör du kontakta vårdcentralen eller en medicinsk fotvårdare för hjälp.

Smörja- smörja - smörja

För god fothälsa är det också viktigt att smörja sina fötter regelbundet.

–  Hälsprickor kommer för att man är för torr. Man ska smörja fötterna med fet creme varje dag och massera in krämen, men man behöver inte smörja mellan tårna. Där är det nog fuktigt, säger Åsa Muotka .

Och nu kommer vi till fotsvett. Lider du av fotsvett kan det kännas som ett problem, men det kan istället vara bra för dina fötter. Huden hålls mjuk och risken att huden spricker upp är lite mindre.

Var försiktig med fotfilen

Att fotbada ofta och fila fötter än en annan del i friskvården. Men Åsa Muotka påpekar dock att man inte ska vara för flitig med fotfilen. Då stimuleras hudproduktionen och du kan få problem med ännu tjockare hälar. Att fila var tredje vecka efter fotbad kan vara ett bra mått för de flesta. Slutligen noterar vi att det är bra att träna sina fötter, för precis som med övriga kroppen åldras de. Huden blir tunnare och blodkärlen ytligare. För att behålla smidigheten i tårna och undvika att de ”lägger sig på varandra” är det bra med fotgymnastik. Spreta på tårna rejält då och då och prova att plocka upp saker med tårna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om